Bleker ‘trots en fier’ op kabinet, wil geen nieuw avontuur met PVV

CDA-staatssecretaris Henk Bleker is “trots en fier” op wat het kabinet-Rutte de afgelopen anderhalf jaar heeft bereikt. Dat zei hij vanmiddag in een toelichting op zijn besluit van gisteravond om zich alsnog kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van het CDA.

Bleker presenteerde zich vanmiddag aan de pers in Breda. Foto NRC / Freek Staps

CDA-staatssecretaris Henk Bleker is “trots en fier” op wat het kabinet-Rutte de afgelopen anderhalf jaar heeft bereikt. Dat zei hij vanmiddag in een toelichting op zijn besluit van gisteravond om zich alsnog kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van het CDA.

Met de slogan “Eerlijk. Helder. Henk” presenteerde Bleker zich vanmiddag samen met zijn campagneleider Jack de Vries in Breda. Onze verslaggever Freek Staps was bij de bijeenkomst aanwezig en hoorde Bleker zeggen dat hij trots is dat het door de PVV gesteunde kabinet van VVD en CDA bezuinigingsmaatregelen in gang heeft gezet. Ook zei hij dat het kabinetsbeleid Nederland veiliger heeft gemaakt.

Bleker nam wel verder afstand van de PVV. Zo zei hij niet meer met de partij te willen samenwerken en bekritiseerde hij de PVV op drie concrete punten. Bleker zei moeite te hebben met de felle kritiek van de PVV op koningin Beatrix, de zijns inziens ongepaste kritiek van Wilders op de Turkse president Gül en de oprichting door de PVV van een meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. “De PVV is een aantal paden aan het bewandelen waar ik niks van moet hebben”, aldus Bleker.

Bleker kansrijk, want vooral bij CDA-leden in de provincie erg populair

Volgens Freek Staps is Bleker een belangrijke kanshebber om lijsttrekker van het CDA te worden:

“We moeten hem niet onderschatten omdat hij in het land, onder de gewone leden, nog altijd erg populair is. Hij is toegankelijk en erg zichzelf. Fractievoorzitter Van Haersma Buma is in het land een stuk minder populair dan Bleker is. Het is zeker nog geen gelopen race.”

In januari zei Bleker tegenover NRC Handelsblad dat hij lijsttrekker zou willen worden “als hem dat zou worden gevraagd.” Hij voegde daar toen wel aan toe dat hij het alleen in ‘noodgevallen’ zou overwegen. Toen Bleker zich gisteravond echter kandidaat stelde, hadden zich al vijf andere gegadigden gemeld. Bleker zegt daar nu over dat er sinds de vroegtijdige val van het kabinet een nieuwe situatie is ontstaan:

“Ik vind dat er goede, bekwame en geschikte kandidaten zijn, maar we houden lijsttrekkersverkiezingen en daar moet je iets goeds van maken.”