Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert wekelijks een bijzonder interieur. Deze week bij Sanne Oomen en Lucas Mol.

sanne en lucas, huizen. Denieuwegeneratie photo: thijs wolzak amsterdam

Huis De bouw van het huis van Sanne Oomen (31) en Lucas Mol (46) was het eerste project van architectenbureau Denieuwegeneratie, vier jaar geleden opgericht door Sanne Oomen en twee compagnons. „Ik was tegelijkertijd opdrachtgever en architect van ons huis”, zegt Oomen. Middenin de bouwperiode werd zoon Melle (nu 2,5) geboren.

Al een tijd waren Mol en Oomen op zoek naar een geschikt kavel om een milieuvriendelijk huis te bouwen. „We vonden dit stukje land bij Huizen, met een piepklein huisje erop. Er waren zoveel vergunningen nodig om het huisje te vervangen, dat het blijkbaar veel kopers afschrikte. Wij hebben de gok gewaagd en het is gelukt.”

Al vanaf de eerste schets was dit huis half verzonken in de grond. Aan de noordzijde (rechts op de foto) wordt het huis omgeven door een heuvel. „Extreme isolatie voor de koude kant van het huis.”

Interieur Lucas verzamelt antiek, moderne kunst, etnische kunst, rariteiten. Het huis moest „een rustige schil” om die verzameling heen worden. „We wilden een flexibel huis. Alle binnenmuren kunnen er zo uit. De kamers aan de rechterkant zijn een soort inbouwpakket.”

De gebruikte materialen zijn zo veel mogelijk natuurlijk. Hout uit het bos tweehonderd meter verderop, onbewerkt beton, leem. „De tafel maakten we van oude verwarmingsradiatoren, met daarop een plak boom. Boven in de gordijnen hangt onze overleden kat. Die hebben we laten opzetten.”

Van Ikea „Hooguit wat beddegoed.”

Meenemen bij brand Mijn kind. En dan beginnen we gewoon opnieuw.