Bevrijdingsdag: festivals in hele land, Duitse president houdt 5 mei-lezing

In Amsterdam werden vorig jaar verschillende bevrijdingsfestivals georganiseerd, bijvoorbeeld op de Dam. Foto Hollandse Hoogte / Olivier Middendorp

Nederland staat vandaag stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Door het hele land worden in het kader van Bevrijdingsdag festivals en andere evenementen georganiseerd. De Duitse bondspresident Gauck houdt in Breda de 5 mei-lezing.

De bevrijdingsfestivals vinden plaats in Den Haag, Amsterdam en in de twaalf provincies. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt ‘s middags een videoverbinding tot stand gebracht tussen de veertien festivals.

De officiële start van de nationale viering van de bevrijding vindt dit jaar plaats in Noord-Brabant. In de Grote Kerk in Breda houdt de Duitse president Joachim Gauck de 5 mei-lezing, in aanwezigheid van onder meer prins Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte.

Afgelopen nacht werd in Wageningen het vrijheidsvuur ontstoken. Tweehonderd lopers brengen het vuur vervolgens naar verschillende plaatsen tijdens de Bevrijdingsvuurestafette. Met de vlam die naar Breda wordt gebracht ontsteken premier Rutte en Guus Meeuwis om één uur vanmiddag uur het Bevrijdingsvuur, waarmee het officiële startsein wordt gegeven voor de festiviteiten.

De afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding is het traditionele 5 mei-concert in Amsterdam. Dit wordt bijgewoond door premier Rutte, bondspresident Gauck en koningin Beatrix.