'Beestachtige rapper' en later boeddhist

Oprichter Adam ‘MCA’ Yauch stond ooit bekend als de ‘meest beestachtige Beastie Boy’. Yauch zal worden herinnerd als de rapper met de diepe en gruizige stem.

FILE - In this Oct. 11, 2010 file photo, Beastie Boys' Adam Yauch arrives for the world premiere of the new movie "Jackass 3D,"in New York. Yauch, the gravelly voiced Beastie Boys rapper who co-founded the seminal hip-hop group, has died at age 47. The cause of death wasn't immediately known. Yauch, who's also known as MCA, was diagnosed with a cancerous parotid gland in 2009. (AP Photo/ Louis Lanzano, file) AP

Rapper, muzikant en filmmaker Adam ‘MCA’ Yauch, een van de drie kernleden van de invloedrijke rapgroep Beastie Boys uit New York, is op 47-jarige leeftijd overleden. Een officiële doodsoorzaak is niet vrijgegeven. In 2009 maakte Yauch bekend dat in zijn speekselklieren een tumor was ontdekt. Sindsdien werd hij behandeld voor kanker en kreeg hij chemotherapie.

Yauch was een van de oprichters van de Beastie Boys, de act die vorige maand nog als derde rapgroep in de geschiedenis werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Toen kon Yauch door zijn ziekte al niet aanwezig zijn bij de ceremonie. Als gevolg van de slechte gezondheid van ‘MCA’ verscheen het meest recente album van de Beastie Boys, Hot Sauce Committee Part 2, vorig jaar met twee jaar vertraging.

De Beastie Boys speelden in de jaren tachtig een cruciale rol bij de internationale verspreiding van de hiphopcultuur uit New York. De groep was in 1979 opgericht als hardcore punkband; Yauch leerde zichzelf basgitaar spelen. Maar de blanke rappers uit Brooklyn omarmden al snel de om hen heen ontluikende hiphop en behoorden met acts als Run DMC, LL Cool J en Public Enemy tot de baanbrekende eerste lichting hiphopartiesten van het legendarische label Def Jam.

Het debuutalbum van Beastie Boys, Licensed To Ill, was in 1986 het eerste hiphopalbum dat bovenaan de Amerikaanse albumlijst Billboard 200 stond. Van het rauw rockende album met klassieke hitsingles als het door MTV grijs gedraaide (You Gotta) Fight For Your Right (To Party!) en No Sleep Till Brooklyn, werden ruim negen miljoen exemplaren verkocht.

Muzikaal bleef de rapgroep ook daarna boeien. Het tweede album van de Beastie Boys, het gelaagde samplekunstwerk Paul’s Boutique uit 1989, wordt alom gezien als een hoogtepunt in de muzikale ontwikkeling van hiphop. Check Your Head uit 1992 was een funky hiphopalbum met live instrumentatie en meer jazzy invloeden. De groep ontving drie Grammy Awards: voor albums Hello Nasty (1998) en, het instrumentale, The Mix-Up (2007) en voor de single Intergalactic (1998).

Yauch was naast muzikant een groot liefhebber van cinema. Hij regisseerde enkele clips van de groep (onder het alias Nathaniel Hornblower), alsmede de basketbaldocumentaire Gunnin’ For That #1 Spot. In 2000 richtte Yauch productiemaatschappij Oscilloscope Laboratories op: producent van films als het oorlogsdrama The Messenger met Woody Harrelson en Exit Through the Gift Shop van de Britse graffitikunstenaar Banksy.

De rapper die ooit bekend stond als de ‘meest beestachtige’ Beastie Boy, aldus de voormalige Def Jam-publicist Bill Adler, werd op latere leeftijd boeddhist. Hij organiseerde in 1996 het Tibetan Freedom Concert in San Francisco waar ruim 100.000 mensen op afkwamen. In de muziek zal hij, naast de nasale rapstijl van medebandleden Mike D en Ad-Rock, vooral herinnerd worden als de rapper met de diepere en meer gruizige stem.