Amerikaan Taylor Phinney wint proloog Giro d’Italia in Denemarken

De Amerikaan Taylor Phinney (links) won vandaag de proloog in de Giro d'Italia. Foto AP / Daniele Badolato

De Amerikaan Taylor Phinney heeft in een tijd van 10.26 minuten de proloog van de Giro d’Italia gewonnen. Hij was daarmee negen seconden sneller dan de nummer twee, Geraint Thomas uit Wales.

Phinney pakte zijn winst vooral in het tweede gedeelte van de 8,7 kilometer lange proloog, die in Denemarken verreden werd. De korte tijdrit in en om Herning leek lang een prooi te worden voor Ramunas Navardauskas. De 24-jarige Litouwer van Garmin-Barracuda had met 10.48 minuten de tijd neergezet waar iedereen zijn tanden op stuk beet.

Dat duurde totdat Manuele Boaro van Saxo Bank in 10.41 onderlangs kwam. De jonge Italiaan kon zijn Deense ploeg de overwinning in eigen huis echter ook niet bezorgen, want al na enkele minuten zette Geraint Thomas een tijd van 10.35 minuten op de klokken. Ook de Welshman stond echter maar even bovenaan, want Taylor Phinney maakte zijn faam waar. Het Amerikaanse supertalent van Team BMC snelde naar 10.26 minuten.

De beste Nederlander was Stef Clement. De renner van de Rabobank werd twaalfde op iets minder dan een halve minuut van Phinney.

De Ronde van Italië gaat morgen verder met een etappe over 206 kilometer, wederom met start en aankomst in Herning. Ook de derde etappe zal in Denemarken plaatsvinden. Daarna verhuist de Giro d’Italia naar Italië.