Achterste van de tong

Engelstalige wijnglossy’s als Decanter (Verenigd Koninkrijk) en Wine Spectator (Verenigde Staten) puilen uit van de kleurrijke reportages en vooral ook van de honderden proefnotities. Het eveneens Engelstalige, maar van oorsprong Belgische Tong informeert zijn lezers over de ‘achterkant’ van de wijnwereld. Elk kwartaal verzamelt de Vlaamse publicist/uitgever Filip Verheyden (bekend van de culinaire naslagwerken De Basis, Het Product en Het Gerecht, die hij met fotograaf Tony le Duc maakte) meningen en (wetenschappelijke) bijdragen van autoriteiten uit de wijnbranche. In het recente nummer dat als thema ‘The Next Big Thing’ heeft, belicht de Australische microbioloog Sakkie Pretorius de voors en tegens van genetisch gemanipuleerde gisten. En Master of Wine Beverley Blanning probeert te verklaren waarom natuurwijn een ongezonde obsessie is geworden. Tong kent niet of nauwelijks gekleurde plaatjes, geen hoogglans papier en geen advertenties. Maar het is wel een blad waarin de wijnwereld het achterste van zijn tong laat zien.

Een jaarabonnement op Tong (4 nummers) kost 100 euro www.tongmagazine.com