Aandeelhouders UBS boos over tekenbonus

Aandeelhouders van de Zwitserse bank UBS maakten deze week bezwaar tegen de welkomstbonus die topman Axel Weber krijgt. Toch stemden ze massaal in met de komst van de Duitse bankier.

Boze aandeelhouders en een moeizaam eerste kwartaal. De jaarvergadering deze week van de geplaagde Zwitserse systeembank UBS in het Hallenstadion in Zürich is niet bepaald een feest geworden. De nieuwe Duitse voorzitter van de raad van commissarissen, Axel Weber, is gewaarschuwd.

Woensdag maakte de geplaagde bank bekend dat de winst in het eerste kwartaal van dit jaar met 54 procent is gedaald ten opzichte van het zelfde kwartaal in 2011. De winstdaling wordt grotendeels verklaard door een afwaardering van door de bank zelf uitgegeven obligaties.

Winst haalde de bank wel uit bezuinigingen op de eigen pensioenvoorzieningen. En uit de toestroom van privékapitaal. De Zwitserse frank geldt als een van de veiligste valuta ter wereld. Rijke spaarders van over de hele wereld stalden 6,7 miljard Zwitserse frank (iets meer dan 5 miljard euro) bij de bank. Ruim twee keer zoveel als een kwartaal eerder.

Beleggers reageerden positief op de cijfers, Maar dat was voor de bank zelf nog geen reden voort optimisme. De bank blijft somber over het tweede kwartaal van dit jaar, zolang er geen verandering komt in de Europese schuldencrisis en het Amerikaanse begrotingstekort niet afneemt. Zolang er op deze punten geen vooruitgang wordt geboekt, meldde UBS, blijft het klimaat ongunstig voor groei.

De grootste bank van Zwitserland heeft dramatische jaren achter de rug. De problemen begonnen in 2007 toen de gevolgen van de kredietcrisis begonnen door te sijpelen en vermogende cliënten honderden miljarden bij de bank weghaalden. Bovendien moest UBS vele miljarden afschrijven op Amerikaanse rommelhypotheken. De verliezen werden dermate groot dat de Zwitserse overheid moest bijspringen.

Na de crisis van 2008 besloot de bank vorige zomer tot een ingrijpende sanering.

Kort daarop kwam de bank opnieuw negatief in het nieuws toen een jonge UBS-handelaar in Londen, Kweku Adoboli, het schip in ging. Hij had de risico’s van zijn financiële transacties onvoldoende afgedekt en bezorgde de bank een strop van omgerekend 1,7 miljard euro. Er loopt een rechtzaak tegen hem wegens fraude en overtreden van de boekhoudregels. Adoboli ontkent overigens de wet te hebben overtreden.

Maar dat is nog niet alles. De bank, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, ligt ook overhoop met de Verenigde Staten en Frankrijk die inzage eisen in cliëntendossiers in verband met mogelijk belasting ontduiking. Het Zwitserse bankgeheim staat zwaar onder druk. Met Duitsland is intussen een regeling getroffen. Duitsers die zwart geld hebben staan bij Zwitserse banken, kunnen tegen betaling van een eenmalige belasting hun spaargeld ‘witten’.

Dat de bank ondanks al deze problemen toch riante salarissen blijft betalen aan zijn bestuurders, schoot de aandeelhouders deze week volledig in het verkeerde keelgat. Vooral het feit dat de nieuwe UBS-topman, de Duitser Axel Weber, een welkomstbonus krijgt van 4 miljoen Zwitserse frank, leidde tot flinke onrust. „Er wordt niks gedaan aan de grote bankierssalarissen”, verzuchtte een van de aanwezigen tegenover persbureau Reuters. „Alsof UBS geen enkele les heeft getrokken uit al deze crises.”

Toch kreeg Weber, die eerder president was van de Duitse Bundesbank, de massale steun van de aandeelhouders die kennelijk veel verwachten van wat Duitse discipline.