Weg met de wijn bij Dickens!

Prijzen en nominaties slaan deze dagen de klok, maar evenzeer gefrustreerde boekplannen: geen festival in Gaza en censuur in Teheran.

Netherlands, Maastricht, 10.04.2009 Jeroen Brouwers, auteur. foto: Chris Keulen Chris Keulen

Komende week is prijzenweek: morgen wordt de winnaar van de De Gouden Uil bekend gemaakt, maandag die van de Libris Literatuurprijs. Op de shortlists van beide prijzen staat Jeroen Brouwers met zijn roman Bittere Bloemen. Op het filmpje dat de Vlaamse zender Canvas over Jeroen Brouwers maakte, vertelt hij dat Bittere bloemen waarschijnlijk een slotakkoord is. ‘Wat er nu nog komt, dat zijn toegiften. Nog een keer tien jaar aan een roman zitten, dat zie ik mij niet meer doen.’

Ook werden deze week de zes boeken voor de Bob den Uyl Prijs, de prijs voor het beste reisboek van het afgelopen jaar, bekend gemaakt. De genomineerden zijn: Detlev van Heest (Het verdronken land), Otto Holzhaus (Vroeg of laat komt het goed), oud-boekenchef NRC Handelsblad Pieter Steinz (Macbeth heeft echt geleefd), Anoek Steketee en Eefje Blankevoort (Dream City), Leendert van der Valk (Duivelsmuziek) en P.F. Thomése. Laatstgenoemde schreef Grillroom Jeruzalem: een verslag van een reis naar Gaza. Thomése kwam met zijn reisgenoten Rosita Steenbeek, Jan Siebelink en Antoine Bodar het Palestijnse gebied eenvoudiger binnen dan zijn collegae uit Egypte, afgelopen woensdag.

Er ontstonden rellen in Kaïro toen bleek dat schrijvers, bloggers en journalisten geen verblijfsvergunning kregen voor het bezoeken van het Palestijnse literatuurfestival PalFest dat tussen 5 en 9 mei moet plaatshebben. Hoewel het reizende literatuurfestival dat in 2008 is opgericht al eerder Gaza probeerde te bereiken, is het daarin nog nooit geslaagd. ‘Veertien maanden na de val van Mubarak worden demonstranten nog steeds vermoord en Gaza nog steeds uitgehongerd.’

Ook de Boekenbeurs te Teheran kampt met de nodige controverse. Hoewel drukker bezocht dan de evenknie in Frankfurt, is het een tweeslachtig geheel. Iraanse bezoekers zijn enthousiast, dit is ‘het belangrijkste culturele evenement van het jaar’ maar aan de andere kant is de conservatieve Islam nooit ver weg, en niet alleen omdat de beurs in een moskee is gehuisvest. Boeken van Márquez, Joyce en Céline zijn geboycot, en uit een non-fictieboek over Charles Dickens zijn de verwijzingen naar wijn verwijderd, aldus The Guardian woensdag j.l.