We zaten in de schuilkelder

Casualty of War. War veteran blinded during World War 2, Norman Perry, (UK, 1919) From the series The Eyes of War. Europe west, Veterans, soldier, old people, aged, WWII, World War II, World War 2, veteran, soldiers, army, military, portrait, elderly, senior, man, face, faces, retired, pensioner, eyes, blind, blinded, warblind, warblinded, victim, war, warvictim, war victim, wounded, war wounded, warwounded, health, UK, United Kingdom, Great Britain, England, eye, blindness, second World War, casualty, battle, fight, fighting, violence, war-blind, war-blinded, Oorlogsslachtoffer. Oorlogsveteraan blind geworden tijdens de Tweede Wereldoorlog, Norman Perry, (Groot Brittannie, 1919) Uit de serie: De Ogen van de Oorlog. Europa west, oorlogsveteraan, veteranen, oorlog, soldaat, bejaard, geallieerden, portret, slachtoffer, oorlogsslachtoffer, blind, oorlogsblind, blinde, veteraan, gewond, gezondheid, oog, ogen, Engeland, oud, bejaarde, senioren, bejaarden, blindheid, tweede wereldoorlog, WOII, WO2, WO-2, WO-II, Groot Brittannie, Groot-Brittannie, vechten, gevecht, geweld, Alter, Zweiter Weltkrieg, Veteranen, Krieg, Kriegsveteran, blind, Blinder, Kriegsopfer, Opfer, Auge, Augen, Gesundheit, Blindheit, Blinde, Grossbritannien, Europa, kampf, kaempfen, Gewalt, Kriegsblind, Kriegsblinder, Kriegsblinden, Photo: Martin Roemers

Sieglinde Bartelsen (Duitsland, 1930)

In november 1944 bombardeerden de Britten de sluizen in Minden. De bommen vielen vlakbij ons huis. Wij zaten in de schuilkelder. De zware trillingen en de luchtdruk beschadigden mijn netvliezen. Een dag later was ik aan één oog blind. In maart 1945 verslechterde mijn andere oog. De oogarts zei dat ik een gaatje in mijn netvlies had en absoluut stil moest blijven liggen. Een Engelse ziekenauto bracht mij naar het ziekenhuis. De weg zat vol munitie-inslagen waardoor ik niet stil bleef liggen, met als gevolg dat ze me niet meer konden opereren.