Warhoofd stort zich op nazi’s

Clara Sánchez: Wat jouw naam verbergt. Vertaald door Inge Kok. Cargo, 432 blz. € 19,90

Is het anno 2012 nog wel echt erg dat je een nazi bent? Is het erg dat twee gastvrije, welgestelde Noorse bejaarden in een grijs verleden enthousiaste werknemers waren in een vernietigingskamp? Kan mij, Sandra, jong en zwanger, behangen met piercings, dure haarverf en tatoeages, het eigenlijk wel écht iets schelen wat mensen zeventig jaar geleden hebben uitgevreten in een verleden dat niets met mijn heden te maken heeft? Sandra besluit uiteindelijk dat ze het inderdaad erg genoeg vindt en probeert haar bejaarde vrienden, die haar zo goed hielpen terwijl ze in het huis van haar zus aan de Costa del Sol zwanger zat te zijn, naar de welverdiende verdoemenis te helpen.

Karin en Fred, stokoud en welgesteld, genieten van hun oude dag in het heden, gewoon onder eigen naam, in de Spaanse zon. In het verleden waren ze Noorse nazi’s, zo fanatiek dat ze hoog genoeg opklommen in de Duitse SS om mee te mogen helpen om zoveel mogelijk joden te vermoorden. Ze waren er goed in. Terwijl ze hun rustige bejaardenleventje leiden, kruist hun pad dat van Sandra, een warhoofd dat pontificaal in het heden leeft en zich verstrooid zorgen maakt over hoe het, als alleenstaande jonge vrouw, zal zijn om een kindje te hebben. Sandra is onuitstaanbaar hedendaags: in wezen aardig maar nooit bezocht door het noodlot en mede daardoor verontrustend saai. Pas als Julián in haar leven verschijnt, ontbrandt in haar het vuur.

Julián is een overlevende van kamp Mauthausen die na de oorlog samen met lotgenoot Salva een tijdje nazi’s heeft geëxecuteerd. Niet in een officiële functie maar als zelfverklaarde engelen der wrake. Julián is er niet zo goed in, stopt ermee en trouwt, maar voor Salva blijft het een vervullende levenstaak. Als hij zit te sterven in een bejaardenhuis aan de Costa en Fred en Karin herkent op een foto in een lokaal krantje, schrijft Salva een brief aan Julián. Die is inmiddels weduwnaar en besluit om, als slotakkoord van zijn per saldo gelukkige leven, nog één keer in actie te komen.

Het onwaarschijnlijke maar overtuigende duo Julián en Sandra besteedt na een prettig lome kennismaking die zo’n honderd pagina’s vergt, de rest van het boek aan het aanvallen van een netwerk van oude nazi’s. Wat jouw naam verbergt is een zeer verdienstelijke thriller, maar slaagt vooral doordat het boek oude kwaadaardigheid resoluut naar het heden sleept. Een heden waarin ook onnozelen als Sandra het echt erg vinden dat je een nazi bent.

    • Robert Gooijer