VS en China lijken deal te hebben bereikt over blinde dissident Chen

Chen Guangcheng praat met de Amerikaanse ambassadeur in China, Gary Locke (rechts). Foto AP / U.S. Embassy Beijing Press Office

De Chinese activist Chen Guangcheng kan zeer waarschijnlijk gaan studeren in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat een universiteit hem wil ontvangen en dat verheugd is gereageerd op het bericht dat China Chen zal voorzien van reisdocumenten.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zei vandaag tegen persbureau Reuters:

“Chen heeft een onderzoeksaanstelling ontvangen aan een Amerikaanse universiteit, waar hij terecht kan met zijn vrouw en twee kinderen.”

Mensenrechtenactivisten waarschuwen echter dat de daadwerkelijke uitvoering van de belofte van China nog wel eens langer kan duren dan verwacht, omdat China liever niet al te soft zal willen overkomen. Dat zou een slecht teken zijn in de richting van andere dissidenten, die China graag onder de duim en in eigen land wil houden.

Chen wil naar VS om te ‘rusten’

Een studievisum is de beste oplossing zijn voor Chen, die graag weg wil uit China. Gisteren benadrukte de activist in een emotioneel telefoongesprek in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres zijn wens om naar de Verenigde Staten te reizen.

Chen zei naar de VS te willen komen om daar te “rusten”, iets wat hij de “afgelopen tien jaar” niet heeft kunnen doen. De dissident liet weten bezorgd te zijn over het welzijn van zijn familie. Aan welke universiteit de mensenrechtenactivist zou gaan studeren, is niet bekendgemaakt.

Chen vluchtte onlangs naar de Amerikaanse ambassade in Peking. Hij stond onder huisarrest vanwege kritiek op de Chinese eenkindpolitiek.

Guangcheng ontsnapte vorige week uit huisarrest en vond toevlucht bij de Amerikaanse ambassade in Peking. Hij stond onder huisarrest vanwege kritiek op de Chinese eenkindpolitiek. Hij verliet de Amerikaanse ambassade echter weer na enige tijd, maar gaf toen wel snel daarna weer aan naar de VS te willen.