#Vrijdagmiddagvraag: een Supermaan

Elke vrijdag legt de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad een dier, molecuul, fossiel of vraagstuk voor. Weet u wat het antwoord is? Lees maandag of u het bij het rechte eind had. Laat het in de comments weten als u de oplossing hebt, maar verklap het antwoord niet voor anderen. Op Twitter kunt u uw antwoord delen onder de hashtag #vrijdagmiddagvraag.

Als het dit weekend niet bewolkt is, is hij niet te missen. De supermaan. De baan van de maan rond de aarde is elliptisch, waardoor de afstand van maan tot aarde voortdurend varieert. Op 6 mei, om 05.35, staat de maan extreem dicht bij de aarde, in het perigeum. De gemiddelde afstand van de aarde tot de maan 384.000 kilometer, maar dit weekend is dat 356.953 kilometer.

De maan lijkt daardoor niet alleen groter, maar ze lijkt ook meer licht te geven. Maar hoeveel procent meer licht dan een maan op gemiddelde afstand? Weet u het antwoord?