Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Vredesplan Syrië ligt op schema’

Een vrouw zit bij een checkpoint van het Syrische leger in de stad Homs. Volgens VN-gezant Kofi Anan ligt het vredesplan voor Syrië op schema. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

Het vredesplan voor Syrië van VN-bemiddelaar Kofi Annan ligt ondanks de meldingen van schendingen van de wapenstilstand op schema, zegt een woordvoerder van Annan tegen persbureau AP.

Annan gaat de VN-Veiligheidsraad volgende week dinsdag over de situatie informeren. Volgens Annans woordvoerder, Ahmad Fawzi, zijn er tekenen van naleving van de wapenstilstand, maar gaan die vorderingen niet snel en zijn ze klein. Ook achter de schermen zijn er tekenen van bemiddeling maar die zijn niet zichtbaar omdat deze per definitie buiten zicht gehouden worden. Fawzi zegt dat een crisis zoals die in Syrië niet binnen een dag of een week opgelost kan worden:

“Sommige zware wapens zijn ingetrokken, sommige zware wapens niet. Het geweld is wat afgenomen, maar er is nog steeds geweld. Ik zeg niet dat het tot tevredenheid stemt.”

De Verenigde Staten zeiden afgelopen dinsdag dat een nieuwe internationale aanpak misschien nodig is als Annans plan mislukt. Ook beschuldigden ze de Syrische president Bashar al-Assad ervan geen enkele moeite te doen om het vredesplan uit te voeren.

Zowel regering als oppositie schendt staakt-het-vuren

Volgens de chef van de VN-vredesmissies, Hervé Ladsous, wordt het staakt-het-vuren dat officieel op 12 april is ingegaan, zowel door de autoriteiten als de gewapende oppositie geschonden. Ladsous wilde niet zeggen welke zijde het bestand het meest schendt.

Er zijn nu 24 VN-waarnemers in Syrië die op het staakt-het-vuren en op de terugtrekking van het Syrische leger uit de steden moeten toezien. De Syrische troepen zeggen zich te houden aan de wapenstilstand, zoals afgesproken in het vredesplan, maar er vallen nog altijd doden.