Terugkijken: de Nationale Dodenherdenking op de Dam

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en diverse kabinetsleden namen vanavond deel aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Om 20.00 uur namen ze bij het monument twee minuten stilte in acht na een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk.

Journalist en schrijver Frank Westerman hield vanavond de 4 mei-lezing. Vlak voor 20.00 legden de koningin en de prins een krans bij het monument. Daarna droeg Charlotte Fontijne een zelfgeschreven gedicht voor. Zij was de winnares van de poëziewedstrijd voor jongeren van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Eerder trok het Nationaal Comité 4 en 5 mei een omstreden gedicht dat voorgedragen zou worden tijdens de dodenherdenking op de Dam terug.

‘Afgezwakte noodverordening’ van kracht

In aanloop naar de ceremonie in Amsterdam gold dit jaar een afgezwakte noodverordening, die ook morgen van kracht zal zijn. “Het is zo goed als hetzelfde als een gewone noodverordening, maar iets lichter in juridische zin”, meldt een gemeentewoordvoerder tegenover persbureau Novum.

De verordening houdt in dat op bevel van de burgemeester mensen bijvoorbeeld uit het gebied kunnen worden gestuurd. Daarnaast kunnen mensen, zoals het hele jaar rondom de Dam, preventief worden gefouilleerd.

Er zijn daarnaast net als vorig jaar extra veiligheidsmaatregelen genomen door speciale dranghekken te plaatsen die veiliger zijn bij grote mensenmassa’s. Dit gebeurde naar aanleiding van de schreeuw tijdens de traditionele stilte van twee jaar geleden door ‘Damschreeuwer’ Gennaro P.

Damschreeuwer afwezig

P. mag de komende vijf jaar tijdens de dodenherdenking niet in de buurt van de Dam komen. Door de paniek die hij veroorzaakte raakten twee jaar geleden 87 mensen licht- tot zwaargewond. Redacteur Yasmina Aboutaleb interviewde Gennaro P. afgelopen week voor NRC Handelsblad. Ook na dit gesprek bleef onduidelijk of hij van plan was om vanavond naar de Dam te komen, maar hij bleef vanavond uit beeld tijdens de herdenking.

Nationaal Comité: eind maken aan ophef

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vanmiddag in een verklaring benadrukt dat de discussies omtrent de Nationale Herdenking moeten plaatsmaken voor waar het volgens het comité vandaag en morgen om gaat: de dodenherdenking en de viering van de bevrijding:

“Vandaag op 4 mei en morgen op 5 mei gaat het er in het bijzonder om, in herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, samen verantwoordelijkheid voor de toekomst te nemen. En ook na morgen zal daaraan blijvend worden gewerkt.” – verklaring Nationaal Comité 4 en 5 mei

Hiermee wordt verwezen naar de ophef die ontstond rond de dodenherdenking in Vorden. De gemeente Bronckhorst mag hier niet meewerken aan de herdenking van Duitse soldaten.