Vogue wil geen te jonge of te dunne modellen meer

Het Britse voormalige model Gemma Chan bij het Vogue Festival in Londen, vorige maand. Het tijdschrift wil modellen en lezers gezond houden, zo staat in een internationaal pact. Foto Hollandse Hoogte

Modetijdschrift Vogue gaat vanaf het juninummer geen modellen meer gebruiken die onder de 16 zijn of ogenschijnlijk een eetstoornis hebben.

Dat hebben de hoofdredacteuren van de negentien internationale edities van het blad afgesproken. “We willen dat op onze pagina’s te zien is dat we geven om de gezondheid van de modellen en het welzijn van de lezers”, zei Jonathan Newhouse van uitgever Condé Nast International gisteravond. Een opvallende verklaring, omdat modemagazines al decennia lang onder vuur liggen als het over deze kwestie gaat. Ze zouden - helemaal sinds Photoshop een optie is - een onrealistisch beeld van schoonheid laten zien waar modellen en lezers zich desondanks aan proberen te spiegelen.

Het ‘gezondheidspact’ dat Vogue heeft opgesteld, bevat in totaal zes onderdelen. Naast het belangrijkste punt, de belofte dat ze niet zullen werken met modellen die onder de 16 zijn of een eetstoornis lijken te hebben, verklaart het tijdschrift ook dat de modellen achter de schermen bij fotoshoots gezond moeten kunnen eten en dat privacy gerespecteerd wordt. Ook staat Vogue een mentorprogramma voor ogen waarin volwassen modellen hun jongere collega’s bijstaan met advies en steun.

Condé Nast geeft ook de magazines Glamour en Vanity Fair uit, maar het lijkt er nog niet op dat die hetzelfde gezondheidsplan gaan naleven.