Vogue: geen modellen meer onder 16 jaar

Modetijdschrift Vogue gaat vanaf het juninummer geen modellen meer gebruiken die onder de 16 zijn of een eetstoornis hebben of lijken te hebben. Dat hebben de hoofdredacteuren van alle negentien internationale edities van het blad afgesproken.

„We willen modellen laten zien die gezond zijn, en gezondheid uitstralen”, zegt hoofdredacteur Karin Swerink van de Nederlandse Vogue. „Ik heb liever volwassener modellen dan meisjes van 13 in de kleren van hun moeder.”

Het ‘gezondheidspact’ is opvallend, omdat modebladen al decennia onder vuur liggen: ze zouden een onrealistisch beeld van schoonheid scheppen waar modellen en lezers zich aan spiegelen.

Dat een model geen eetstoornis heeft, is voor een tijdschrift moeilijk te controleren. „Maar als ze er ongezond uitziet, zullen we daar over praten met haar en met het modellenbureau”, zegt Swerink.

In het pact van Vogue is ook opgenomen dat modellen bij fotoshoots gezond moeten kunnen eten. Daarnaast wil het blad ontwerpers aanmoedigen om de zogenaamde ‘sample sizes’, waarin designerkleding wordt ontworpen, minder klein te maken. Die samples hebben nu vaak maat 34 of 32. „We hopen dat we zo een heel klein beweginkje teweeg kunnen brengen”, aldus Swerink.