Verzetsheld

Wanneer de oorlog is afgelopen, zat iedereen opeens in het verzet.Het is gênant om te zien hoe de ene CDA’er na de andere opeens haastig verklaart dat hij eigenlijk altijd al tegen samenwerking met de PVV is geweest. Dat staatssecretaris Ben Knapen zegt dat hij ‘opgelucht’ is en dat hij nooit iets aan de PVV heeft gehad, valt nog te begrijpen. Hij heeft tenslotte ontwikkelingssamenwerking in zijn portefeuille. Maar van al die anderen is het toch op zijn minst een beetje hypocriet.

Zoals fractievoorzitter Van Haersma Buma, die niet wist hoe snel hij na het klappen van het Catshuisoverleg moest zeggen dat hij „zijn buik vol had van de PVV”. Een half jaar geleden vond hij nog dat kritische partijgenoten hun mond moesten houden met hun bezwaren tegen de gedoogconstructie. Dat Henk Bleker, die destijds als voorzitter aan de wieg stond van het gedoogakkoord en die het eigenhandig door het congres duwde waarbij hij grote druk uitvoerde op de dissidenten, nu opeens verklaart dat hij de PVV altijd al „onbetrouwbaar” heeft gevonden, is al helemaal een gotspe. In de provincie, waar ze hem al langer kennen, schijnen ze dat een ‘Blekertje’ te noemen.

Andere CDA-bewindslieden stoppen demonstratief met het uitvoeren van PVV-beleid. Minister Leers lobbyt niet meer voor strengere Europese regels voor gezinshereniging. Minister Spies laat het boerkaverbod en het verbod op een dubbele nationaliteit vallen. Dat boerkaverbod verdedigde ze een paar maanden geleden nog met verve. Het was „van onvoorstelbaar groot belang”. Nu zegt ze dat ze er „geen traan om zal laten” als het door de Kamer wordt weggestemd. Deze demonstratieve koerswijziging voor de bühne is extra pikant, omdat het boerkaverbod en het verbod op dubbele nationaliteit officiële CDA-standpunten zijn. Of waren. Ze weten het niet meer. Van pure verwarring had iemand ze deze week maar van de officiële CDA-site afgehaald. En nu staan ze er weer op.

Het CDA en de VVD mogen toch al in hun handjes knijpen dat ze dankzij het Kunduz-akkoord ontsnappen aan de publieke verantwoording voor twee jaar rampzalig en mislukt beleid. Ga dan niet ook nog achteraf de verzetsheld uithangen.