Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Unieke na-oorlogse thrillers W.F. Hermans ter veiling aangeboden

Vandaag start de eerste wekelijkse boekenveiling op verzamelaarssite Catawiki.nl met als een van de topstukken de zeldzame detectives die W.F. Hermans in 1945 schreef onder het pseudoniem ‘Fjodor Klondyke’. Vanaf vandaag 12:00 tot donderdag 10 mei 20.00 kan er op de boeken geboden worden. Hermans schreef vlak na de Tweede Wereldoorlog vier thrillers genaamd Misdaad stelt de

W.F. Hermans/ Foto Jutka Rona

Vandaag start de eerste wekelijkse boekenveiling op verzamelaarssite Catawiki.nl met als een van de topstukken de zeldzame detectives die W.F. Hermans in 1945 schreef onder het pseudoniem ‘Fjodor Klondyke’. Vanaf vandaag 12:00 tot donderdag 10 mei 20.00 kan er op de boeken geboden worden.

Hermans schreef vlak na de Tweede Wereldoorlog vier thrillers genaamd Misdaad stelt de wet, De leproos van molokaï, Moord aan de noordpool en De demon van ivoor. Hij schreef ze onder pseudoniem ’Fjodor Klondyke’.

Pas later werd bekend dat Hermans achter de naam schuil ging. De thrillers, waarvan er niet heel veel zijn overgeleverd, schreef Hermans uit financiële noodzaak. Hermans kreeg er naar alle waarschijnlijkheid 300 gulden per titel voor.

Recentelijk maakte het CPNB bekend dat Hermans thrillerachtige De donkere kamer van damokles centraal zal staat tijdens Nederland leest.

De thrillers worden aangeboden op de sinds 2008 bestaande site van boekenveiling Catawiki. Met anderhalf miljoen verzamelobjecten in 70 rubrieken geldt Catawiki als de grootste online marktplaats voor verzamelaars ter wereld.