Uitgelicht

Herdenking

Nationale Herdenking 2012. Verslag van de Dodenherdenking in Amsterdam bij het Nationaal Monument op de Dam.Ned.2, 18.45-20.55u.

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte. Verslag van de herdenking op de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders werden gefusilleerd.RTL4, 19.50-20.10u.

Requiem voor Auschwitz. Uitvoering van het requiem dat Roger ‘Moreno’ Rathgeb in 2009 voltooide en dat gisteren in première ging. Het stuk wordt gespeeld door het enige professionele Sinti- en Roma-orkest ter wereld, de Philharmonischer Verein der Sinti und Roma uit Frankfurt. Studentenkoor Amsterdam en solisten nemen de zangpartijen voor hun rekening.Ned.2, 22.55-00.05u.

De vergeten holocaust. Film over het lot van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoni Weisz en Roger Rathgeb, componist van het Requiem voor Auschwitz, gaan voor deze documentaire naar Auschwitz en vertellen daar hun persoonlijke verhaal. De Sinti-familie Weisz wordt op 16 mei 1944 opgepakt. De toen zevenjarige Zoni is op dat moment uit logeren bij een tante. Zijn moeder, zusjes en broertje worden vermoord in Auschwitz, zijn vader sterft in Mittelbau-Dora. Ned.2, 00.05-00.25u.

Film

Four Brothers (John Singleton, 2005, VS). Actiefilm bevat gimmick dat twee van de broers uit de titel wit zijn en twee zwart. Ze werden allemaal geadopteerd door een witte vrouw, die al meteen wordt doodgeschoten. Dat roept om wraak en de vier broers (onder wie Mark Wahlberg en André Benjamin) nemen die wraak minstens zo inventief en wreed als de slechteriken dat doen. RTL5, 20.30-22.40u.

Friends with Money (Nicole Holofcener, 2006, VS). Traag voortkabbelende komedie met Jennifer Aniston als lelijk eendje in een kwartet van succesvolle vriendinnen die toch ook echt elk hun eigen besognetjes hebben. Ook met Frances McDormand.RTL8, 20.30-22.15u.

A Single Man (Tom Ford, 2009, VS). Modeman verfilmde korte roman van Christopher Isherwood. Colin Firth is George, homoseksuele literatuurdocent aan een universiteit aan de westkust, jaren zestig. Firth speelt hem gereserveerd – een verademing in een film die te erg op emotie speelt. Het mooie hier is het bijzondere ritme. Maar de al te nadrukkelijke vormgeving maakt meeleven met het leed van George lastig. Canvas, 22.25-00.05u.

Dead or Alive (Corey Yuen, 2006, VS). Verfilming van een computerspel en elk shot lijkt dat te willen benadrukken. Acteurs bewegen zich met de gehaaste motoriek van digitale animaties. Yuen doet zijn best om aan het clichégeweld een originele draai te geven. Het lukt af en toe, bijvoorbeeld wanneer hij een van de vrouwen in slomo een vijand laat uitschakelen terwijl ze tegelijkertijd een beha aantrekt – een beeld dat de film goed samenvat. RTL5, 22.40-00.30u.

The Accused (Jonathan Kaplan, 1988, VS). Intelligente publieksfilm legt educatief verantwoord uit dat een vrouw nooit om seksueel misbruik kan vragen. Jodie Foster kreeg Oscar voor haar rol van ‘lowclass bimbo’ wier meermansverkrachting aan de kaak wordt gesteld door openbaar aanklaagster Kelly McGillis. Eén, 23.30-01.15u.

Anne Frank: The Whole Story (2001, Robert Dornhelm, VS/Tsjechië). Groots opgezette, als miniserie bedoelde film van Robert Dornhelm uit 2001, gebaseerd op de biografie van Anne Frank door Melissa Muller. Met Hannah Taylor-Gordon als Anne en Ben Kingsley als Otto. SBS6, 23.45-01.55u.

Informatief

Churchill’s German Army. Zo’n tienduizend Duitsers en Oostenrijkers sloten zich in WO II aan bij de geallieerden. We maken kennis met de enige Duitse jachtpiloot in de RAF, de tankchauffeur die Dachau had overleefd en de veteraan die de gehate Lord Haw Haw in zijn achterwerk schoot. NGC, 21.00-22.00u.

Radio

Componist van de week: Mischa Hillesum. De in 1929 geboren broer van Etty Hillesum was een begenadigd pianist en componist. Hij werd in maart ’44 in Auschwitz vermoord. Vanavond horen we hem in zijn eigen Prélude op 1 nr 2. Daarna speelt Marianne Boer zijn Prélude op 1 nr 1. Vervolgens de Mazurka op 17 nr 4 in a van Chopin door Jean-Marc Luisada en tot slot Mischa Hillesum zelf met Chopins Polonaise in A. Radio 4, 19.30-20.00u.

Avondconcert: Vrede en Verdriet. Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra in drie stukken uit ‘Responsoriae de Sabbati Sancti in I. Noct.’ van Carlo Gesualdo, ‘Actus Tragicus BWV 106’ van J.S. Bach, ‘Elégie pour les villes détruites’ van Ton de Leeuw, ‘Give me water’ van Hikaru Hayashi en ‘Le vrai visage de la paix’ van Rudolf Escher. Radio 4, 20.02-23.00u.