Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Timosjenko naar kliniek - geen gerechtelijk onderzoek

Steunbetuigers verzamelen zich buiten de gevangenis in Oekraïne waar Joelia Timosjenko haar straf van zeven jaar uitzit. Reuters/Dmitry Neymyrok

Joelia Timosjenko, voormalig premier van Oekraïne, wordt voor onderzoek overgebracht naar een lokale kliniek. Door de hongerstaking die ze vijftien dagen geleden begon loopt haar gezondheid volgens medici “groot gevaar” zo meldt persbureau AP.

Duitse artsen stelden eerder vast dat Timosjenko dringend specialistische hulp nodig heeft. Oekraïne heeft deze artsen vandaag in de cel van Joelia Timosjenko toegelaten om haar te onderzoeken, die stelden vast dat een bezoek aan de kliniek noodzakelijk is. De Oekraïense wet laat volgens Psjonka niet toe dat de oud-premier voor behandeling naar Duitsland reist.

Timosjenko’s medewerker Aleksandr Toertsjinov luidde vrijdag de noodklok over de gezondheid van de oppositieleidster. “Ze is al vijftien dagen in hongerstaking. Haar leven is echt in gevaar.”

De oud-premier ging in hongerstaking nadat ze naar eigen zeggen geslagen is tijdens een transport naar het ziekenhuis om naar haar chronische rugklachten te laten kijken. Ze zit een celstraf van zeven jaar uit voor ambtsmisbruik in Charkov

Geen gerechtelijk onderzoek naar mishandeling

Eerder vandaag maakten de aanklagers in Oekraïne bekend dat ze geen bewijs hebben gevonden voor de mishandeling van Timosjenko. Aan journalisten van persbureau Reuters liet Psjonka weten dat er daarom geen gerechtelijk onderzoek komt.

De gevangen oud-premier heeft steeds volgehouden dat haar veroordeling door haar rivaal, president Viktor Janoekovitsj, was opgezet om haar het zwijgen op te leggen. Ook het Westen beschouwt de vervolging van Timosjenko als politiek gemotiveerd.

Een lange rij Europese hoogwaardigheidsbekleders heeft inmiddels uit onvrede over de bejegening van Timosjenko aangekondigd het Europees kampioenschap voetbal, dat in juni in Oekraïne en Polen plaatsvindt, te mijden.