Stabiele Griekse coalitie ver weg

Aanhangers van de conservatieve partij Nieuwe Democratie op een verkiezingsbijeenkomst gisteren in Athene. Foto AFP

De hoop op een stabiele Griekse regeringscoalitie na de verkiezingen van zondag wordt steeds kleiner. Op de laatste grote verkiezingsbijeenkomst van zijn partij heeft partijleider Antonis Samaras van Nieuwe Democratie (ND) een coalitie met socialistische partij Pasok vrijwel uitgesloten.

Pasok en Nieuwe Democratie zijn de enige twee partijen die zich aan de afspraken willen houden die in februari zijn gemaakt in ruil voor de tweede internationale lening van 130 miljard euro.

„Ik wil geen regering met Pasok. Het is niet in het belang van de Griekse bevolking om een regering te hebben waarin de macht wordt gedeeld”, zei Samaras gisteravond tegen duizenden aanhangers die met Griekse vlaggen zwaaiden.

Hij presenteert zijn conservatieve partij als de club die voor groei kan zorgen, door lagere belastingen, minder bureaucratie en het beter benutten van Europese fondsen. Maar dat kan volgens Samaras alleen als ND een sterk mandaat krijgt.

Alle peilingen wijzen erop dat ND de grootste wordt, maar bij lange na niet groot genoeg om alleen te regeren. Zelfs een coalitie van de twee grootste partijen, ND en Pasok, vroeger samen goed voor tachtig procent van het Grieks electoraat, levert nu mogelijk nog geen Kamermeerderheid op.

Dat duidt op moeilijke onderhandelingen met een derde partner. De partijen die om de derde plaats strijden zijn zonder uitzondering tegen het memorandum van afspraken. Griekenland heeft de afgelopen decennia bovendien nooit succesvolle coalitieregeringen gehad.

Volgens de planning moet de nieuwe regering half juni al een begroting presenteren waarin 11,5 miljard aan nieuwe bezuinigingen zijn gevonden. Rond die tijd komt ook de trojka van IMF, EU en ECB-inspecteurs langs om de beleidsvoornemens door te rekenen en te beoordelen wat de afgelopen maanden is gerealiseerd.

Samaras dreigt met nieuwe verkiezingen als ND niet genoeg stemmen krijgt. Die zouden dan nog voor de zomer moeten plaatsvinden.