Samsom definitief lijsttrekker van PvdA bij verkiezingen in september

Diederik Samsom is sinds 12 uur vandaag de onbetwiste lijsttrekker van de PvdA. Foto Hollandse Hoogte / Evert-Jan Daniels

Diederik Samsom gaat de PvdA leiden tot aan de verkiezingen in september. Tot 12 uur vandaag konden tegenkandidaten zich melden, maar niemand heeft dit gedaan. Samsom is daardoor deze zomer de onbetwiste lijsttrekker van de partij.

Nadat Job Cohen in februari vertrok als partijleider, kozen de leden van de PvdA Samsom als nieuwe voorman. Hij won de interne verkiezingen met groot verschil van Ronald Plasterk, Martijn van Dam, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi. Samsom kreeg 54 procent van de stemmen, nummer twee Plasterk slechts 31 procent.

Open verkiezing PvdA-partijleider na val kabinet geen optie meer

In februari gaf partijvoorzitter Hans Spekman aan dat bij nieuwe verkiezingen leden, en aanvankelijk ook niet-leden, zich opnieuw zouden mogen uitspreken.

De voorverkiezingen waren een idee van Spekman om de partij dichter bij de leden te brengen. Ook zouden niet-leden, tegen een kleine vergoeding en na het tekenen van een verklaring van sympathie voor de PvdA, een stem uitbrengen op een potentiële lijsttrekker.

Toen het kabinet-Rutte al snel na de PvdA-voorverkiezing viel, werd het plan voor open verkiezingen echter al snel overboord gegooid.

Wel konden kandidaten zich aanmelden voor een meer ouderwetse interne verkiezing. Maar de enige die echte kansen tegen Samsom werd toegedicht, was Lodewijk Asscher, wethouder in Amsterdam. Hij liet echter al heel snel weten zich niet in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA te willen mengen.

Frans Timmersmans wil weer de Kamer in

Ondertussen heeft PvdA-kamerlid Frans Timmersmans aangegeven ook na 12 september graag opnieuw in de Tweede Kamer te willen komen.

Timmermans maakte dit bekend op Facebook. De voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken laat weten het besluit “met enthousiasme” te hebben genomen.

Voor een plek op de Kamerlijst hebben zich ongeveer 430 kandidaten gemeld.