Rusland dreigt met aanvallen op raketschild als NAVO plannen doorzet

De Russische stafchef Nikolai Makarov heeft gisteren gedreigd met preventieve aanvallen op installaties van het raketschild dat de NAVO in Oost-Europa wil instellen. Makarov zei dit op een internationale conferentie, waar ook functionarissen van de NAVO en de Verenigde Staten aanwezig waren. President Medvedev zei vorig jaar al dat Moskou een militaire reactie niet uitsluit, als er geen overeenstemming wordt bereikt met de NAVO en de VS. Naast Makarov sprak ook de minister van Defensie, Anatoli Serdjoekov, zich uit over het raketschild. Hij zei dat de onderhandelingen tussen Rusland en de VS over het raketschild „bijna zijn stukgelopen”.

Volgens Washington is het raketschild bedoeld als bescherming tegen de mogelijke raketdreiging vanuit Iran. Maar Moskou denkt dat het schild de afschrikwekkende werking van zijn eigen nucleaire arsenaal zal ondermijnen. Rusland bood nog aan het schild gezamenlijk te beheren, maar daar wilde de NAVO niets van weten. De Russische onderminister van Defensie liet weten dat jaren van wantrouwen niet zomaar opzij kunnen worden gezet. AP