Ramsey Nasr wint E. du Perronprijs

Ramsey Nasr/ foto Bram Budel

Dichter en acteur Ramsey Nasr mag volgende week donderdag in Tilburg de E. du Perronprijs in ontvangst nemen. Dat is gisteren door de organisatie bekend gemaakt. Hij krijgt de prijs voor Mijn Nieuwe Vaderland, Gedichten van Crisis en Angst. Aan de prijs is een geldbedrag 2500 euro verbonden.

Volgens de jury geeft Dichter des Vaderlands Nasr met Mijn Nieuwe Vaderland een ‘cultuurkritische en pijnlijke diagnose van het hedendaagse Nederland’. ‘Hij deinst’, zo schrijft de jury,’ er niet voor terug om zich in scherpe bewoordingen uit te laten over maatschappelijke misstanden en neemt daarbij zijn rol als publieke intellectueel serieus.’

Over zijn opiniërende stukken zei Nasr recentelijk in een interview met NRC Handelsblad het volgende:

„Als ik een opiniestuk schrijf dan wind ik me op over iets in de krant of op de televisie, of iets wat ik om me heen ervaar. Borrelende wraak of andere negatieve gevoelens bieden op zichzelf natuurlijk geen uitweg. Maar als je een stuk schrijft, je argumenten wikt en weegt en het wordt gepubliceerd, dan kan ik bijna blij zijn. Woede is een bord dat je in de lucht houdt, maar een stuk is een constructie, een beredenering van de woede. Door iets op te schrijven doe je er iets mee dat groter is dan jezelf”.

De E. du Perronprijs wordt georganiseerd door de gemeente Tilburg en de faculteit geesteswetenschappen en eert denkers die bijdragen aan de multiculturele samenleving. Ook Anil Ramdas, Kader Abdolah, Adriaan van Dis, Guus Kuijer en Abdelkader Benali mochten in het verleden de prijs in ontvangst nemen.