Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Opnieuw duizenden betogers slaags met leger in Kairo

Egyptenaren protesteren vandaag op het Tahrir-plein tegen het militaire bewind in het land. Foto AP/Khalil Hamra

Duizenden Egyptische betogers zijn vanmiddag slaags geraakt met militairen in Kairo. Tot dusver zijn acht gewonden gemeld volgens persbureau Reuters. Het leger heeft traangas en waterkanonnen ingezet om te beletten dat de demonstranten het ministerie van defensie bereiken.

De betogers die zich rond het Tahrir-plein verzamelden bekogelden militairen met stenen. Ook op andere plekken in de Egyptische hoofdstad kwam botsten vanmiddag demonstranten met de autoriteiten.

Een Al Jazeera-journaliste ter plekke meldt dat ambulances af- en aanrijden. Het is waarschijnlijk dat het aantal gewonden nog fors zal oplopen:

Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh Tear gas injuries emerging from the direction of the frontline #Abbasiya #Egypt
Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh We moved to #Abbasiya, ambulances at the scene aftr protesters, military exchange rocks #Egypt http://t.co/byKXtH7H

De demonstranten eisen dat de militaire machthebbers in Egypte, die zijn verenigd in de Opperste Raad der Strijdkrachten, de macht overdragen aan een burgerregering. Omdat het aantal kandidaten dat wordt uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen van deze maand al weken oploopt, komen steeds meer relschoppers in opstand tegen het militaire regime. Zo nam het door conservatieve moslims gedomineerde parlement vorige week een wet aan waarin bepaald werd dat functionarissen uit het Mubarak-tijdperk niet deel mogen nemen aan de verkiezingen.

Bij een protest eerder deze week nabij het ministerie van defensie kwamen zeker elf mensen om het leven en vielen ongeveer 150 gewonden. Acht militaire voertuigen van het Egyptische leger trokken toen naar het ministerie van Defensie om relschoppers uiteen te drijven.

De veelal salafistische demonstranten hielden afgelopen week al enkele dagen een sit-in uit protest tegen de militaire bewindsvoerders van Egypte. Ze zijn boos op de militaire leiders in het land omdat hun kandidaat Hazem Abu Ismail onlangs werd uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Twee belangrijke presidentskandidaten staakten eerder deze week direct hun campagnes uit protest tegen de manier waarop de autoriteiten het geweld zijn tegengegaan.