Henk Bleker kandidaat lijsttrekker CDA - ‘kansrijke deelnemer’

Foto AFP / Natalia Kolesnikova

Demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat bevestigt Jack de Vries, een van Blekers medewerkers vanavond tegenover onze politiek redacteur Freek Staps. Bleker is daarmee de zesde kandidaat .

De campagne wilde vanavond geen inhoudelijke mededelingen doen over Blekers kandidatuur. Morgen om 12.00 houdt de demissionair staatssecretaris van Landbouw een persconferentie in Breda.

Volgens Staps maakt Bleker zeker een kans bij de lijsttrekkersverkiezingen:

“Bleker is misschien minder populair bij zijn Haagse collega’s, maar des te meer bij de CDA-leden in het land. Daarnaast voldoet hij aan de eisen die in de profielschets genoemd worden: kandidaten moeten “het nieuwe CDA” vertegenwoordigen, “humor en lef” hebben en “in korte zinnen” kunnen praten.”

In januari gaf Bleker tegenover NRC Handelsblad al aan dat hij lijsttrekker zou willen worden “als hem dat zou worden gevraagd.” Hij voegde daar toen wel aan toe dat hij het in ‘noodgevallen’ zou overwegen:

“Ik zeg geen nee in noodgevallen. Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen.”

Madeleine van Toorenburg vijfde kandidaat

Eerder vandaag liet het relatief onbekende Kamerlid Madeleine van Toorenburg weten deel te nemen aan de verkiezing .

De aanmeldingstermijn is vanochtend gesloten. Op de valreep leverde Van Toorenburg haar brief in waarmee ze zich kandidaat stelt. Ze zei tegenover Novum het belangrijk te vinden dat leden iets te kiezen hebben:

“Ik wil het palet breder maken. Al ben ik geen nieuweling in de politiek, heel erg bekend ben ik niet. Ik wil laten zien dat ook relatieve nieuwkomers de schouders eronder willen zetten bij het CDA.”

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en fractieleider Sybrand van Haersma Buma leken tot dusver de meeste kans te maken. De overige twee kandidaten zijn Marcel Wintels, interim-manager van Amarantis, en het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink. .

Hoe gaan de verkiezingen verlopen?

Een commissie toetst dit weekend of de (vijf of zes) kandidaten voldoen aan de opgestelde profielschets. Maandag wordt bekend wie er officieel gaan strijden om het lijsttrekkersschap bij de Kamerverkiezingen op 12 september.

De uitslag van de eerste ronde is op 18 mei. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar een nieuwe stemronde. Op vrijdag 1 juni wordt de nieuwe leider dan bekendgemaakt. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni houdt het CDA een partij- en verkiezingscongres.