One wedding and three funerals

Op het eerste oog een typisch vrolijk familieportret met in het midden het gelukkige, net getrouwde, stel. Maar na beter kijken vallen de serieuze, verdrietige gezichten op. Alleen op het moment dat de foto wordt gemaakt, kan iedereen een glimlach tevoorschijn toveren. Deze familie heeft verdriet, maar het leven gaat door. En op de foto in het trouwalbum wil iedereen er lachend op staan.

Dit is het verhaal van een Roemeense plattelandsfamilie die in vier jaar tijd alle facetten van het leven heeft meegemaakt. De opa en oma van de familie zijn overleden en hun oudste zoon, de pater familias, kwam door een auto-ongeluk om het leven. Maar tegelijk ontstaat er nieuwe liefde, vindt er een huwelijk plaats en wordt er een kind geboren. De gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op, en het is lastig voor de familie het allemaal bij te benen. Het leven dwingt ertoe.

Fotograaf Sarah Carlier (1981) laat in haar fotoboek getiteld Four years, three deaths, sweaty armpits and a fetus het leven van deze Roemeense familie zien. Door zowel te filmen als te fotograferen lukt het Carlier om de gebeurtenissen op haar eigen manier te interpreteren, en in verschillende tempo’s vast te leggen. De intieme en persoonlijke gebeurtenissen van deze familie op het platteland van Roemenië, zijn herkenbaar voor elke familie waar dan ook ter wereld.

De stichting Dutch Doc Photo Foundation heeft de prijs Dutch Doc Award in het leven geroepen om Nederlandse documentaire fotografie te stimuleren. De tentoonstelling Dutch Doc Award 2012 is van 11 mei tot 10 juni te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. De winnaar zal op 6 juni bekend worden gemaakt. De komende weekop de Inbeeld in nrc.next het werk van de zes genomineerden.