Nationaal Comité 4 en 5 mei wil einde aan ophef dodenherdenking

Koningin Beatrix en Kroonprins Willem-Alexander tijdens de dodenherdenking op de Dam op 04 mei 2011. Foto Hollandse Hoogte / Evelyne Jacq

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil dat de discussies omtrent de Nationale Herdenking plaatsmaken voor waar het volgens het comité vandaag en morgen om gaat: de dodenherdenking en de viering van de bevrijding. Dat stelt het comité in een verklaring op zijn website.

“In reactie op de recente discussies in de media over de Nationale Herdenking, hoopt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dat deze discussie plaatsmaakt voor het in verbondenheid kunnen herdenken op de Dam in Amsterdam en in al die andere honderden plaatsen in Nederland.” - verklaring Nationaal Comité 4 en 5 mei

Volgens het comité is er altijd verschillend aangekeken tegen de Nationale Herdenking, maar is het vanuit het gezamenlijk doel “Dit nooit meer” steeds mogelijk gebleken samen te werken aan de toekomst.

“Vandaag op 4 mei en morgen op 5 mei gaat het er in het bijzonder om, in herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, samen verantwoordelijkheid voor de toekomst te nemen. En ook na morgen zal daaraan blijvend worden gewerkt.” - verklaring Nationaal Comité 4 en 5 mei

Rechter wil snelle oplossing herdenking Vorden

Eerder vandaag liet de rechtbank in Zutphen weten dat er snel afspraken moeten worden gemaakt over de herdenking van Duitsers in het dorp Vorden. Federatief Joods Nederland (FJN) en de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, moeten voor 16.00 uur een oplossing vinden, anders hakt de rechter de knoop door.

De joodse organisatie stapte naar de rechter om te voorkomen dat bij de jaarlijkse dodenherdenking ook tien gesneuvelde Duitse militairen worden herdacht. Het comité dat de herdenking organiseert wil de Duitsers ook een plaats geven in de herdenking, maar kreeg daar deze week veel kritiek over te verduren. Volgens voorzitter Herman Loonstein van FJN is de herdenking van Duitse soldaten, zeker op 4 mei, ‘een dolksteek voor overlevenden en een belediging van overledenen’. Burgemeester Henk Aalderink toonde begrip voor de ophef, maar zei eerder niet van plan te zijn in te grijpen.

Actiecomité wil open brief van Rutte

Het joodse actiecomité Tradition is our Future (TOF) maakt zich ook boos over de herdenking van de Duitsers en bereidt acties voor. De organisatie wil een vliegtuigje met een spandoek met de tekst ‘Vorden is fout’ boven het dorp laten vliegen. TOF roept premier Mark Rutte in een open brief op zich uit te spreken tegen herdenking van de Duitsers.

Eerder trok het Nationaal Comité 4 en 5 mei een omstreden gedicht dat voorgedragen zou worden tijdens de dodenherdenking op de Dam terug.

    • Lex Boon