Moskou dreigt met aanval op bases raketschild

Rusland heeft gisteren gedreigd dat het tijdens een internationale crisis een preventieve raketaanval kan gaan uitvoeren op militaire bases die dienen als raketschild in Polen en andere Oost-Europese landen, als de VS en de NAVO doorgaan met hun plannen voor het stationeren van dat defensiesysteem in Europa. Het dreigement is afkomstig van de hoogste Russische militair, stafchef generaal Nikolaj Makarov, die deelnam aan een internationale conferentie over antiballistische raketten in Moskou. De conferentie werd ook bijgewoond door plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Alexander Vershbow.

De uitspraak van Makarov komt aan de vooravond van de inauguratie van president Poetin, maandag. Zijn woorden zouden erop kunnen wijzen dat er de komende jaren een meer confronterende buitenlandse politiek ten opzichte van het Westen zal worden gevoerd dan onder president Medvedev.

De Russische minister van Defensie Anatoli Serdjoekov concludeerde op de conferentie dat de onderhandelingen met de NAVO over de gemeenschappelijke aanpak van raketdefensie bijna op een dood spoor zijn beland. De NAVO en Rusland spraken in 2010 met elkaar af over het raketschild te onderhandelen. Dat Moskou nu laat blijken weinig vertrouwen meer in die onderhandelingen te hebben, betekent dat het overleg in een patstelling is beland. Hetzelfde kan worden gezegd van de ‘reset’ in de Amerikaans-Russische betrekkingen, die door president Obama is ingeluid.

President Medvedev heeft eind vorig jaar gedreigd Iskander-raketten (met een reikwijdte van 400 kilometer) in de Russische enclave Kaliningrad te stationeren. Uit de woorden van generaal Makarov blijkt dat bij een aanval van dat raketsysteem gebruik zal worden gemaakt.

Rusland eist nu samenwerking met de NAVO op basis van gelijkwaardigheid, maar de VS en de NAVO wijzen dit af. Ook weigeren ze Rusland een officiële bevestiging te geven dat het raketsysteem niet tegen Rusland gericht is.

De VS houden vol dat het raketsysteem alleen bedoeld is ter verdediging tegen landen met een beperkte raketcapaciteit, zoals Iran. Het zou geen effectieve verdediging kunnen bieden tegen het enorme Russische raketarsenaal. Rusland ziet het raketsysteem daarentegen als een schild dat de VS onkwetsbaar moet maken voor raketaanvallen, waardoor de afschrikkende werking van het Russische kernwapenarsenaal teniet zou worden gedaan.