Mede-oprichter Beastie Boys Adam Yauch overleden

Adam Yauch (rechts) hier samen met de overige Beastie Boys in 2007 in New York. Foto Reuters/Lucas Jackson

Muzikant en rapper Adam Yauch, mede-oprichter van de invloedrijke Amerikaanse hiphopgroep The Beastie Boys is overleden aan kanker, meldt muziekblad Rolling Stone.

Yauch, die onder zijn artiestennaam MCA werkte, was sinds 2009 onder behandeling voor kanker. Het is nog onduidelijk of hij aan de gevolgen van zijn ziekte is overleden. Hij is 47 jaar geworden.

In 2009 maakte Yauch via een videoboodschap bekend dat bij hem een kwaadaardige oorspeekselklier was geconstateerd:

Het Amerikaanse muziekblog Pitchfork noemt The Beastie Boys één van de belangrijkste en meest invloedrijke hiphopgroepen aller tijden. Ze hebben ervoor gezorgd dat hiphop een wereldwijde beweging werd. De groep werd in 1981 als een hardcoreband opgericht, maar combineerde later punk en rap in een uniek geluid dat steeds breder groeide door de jaren heen.

Samen met zijn bandgenoten Michael Diamond (Mike D) en Adam Horowitz (Ad-Rock) bracht Yauch klassiekers uit als hun debuutplaat Licensed to Ill (1986), Paul’s Boutique (1989), en Ill Communication (1994). Onder de naam Nathaniel Hornblower regisseerde Yauch ook enkele videoclips van The Beastie Boys. De groep won veel prijzen (waaronder drie Grammy’s) en werd dit jaar in de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen.

Het bekendste nummer van The Beastie Boys is de hit ‘(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)’ uit 1986:

Voor ‘Intergalactic’ (1998) kreeg de groep een Grammy:

De meest recente videoclip van de groep, ‘Make Some Noise’, kwam vorig jaar uit: