Van Toorenburg ook CDA-kandidaat, maar ‘het wordt moeilijk’

CDA-kamerlid Van Toorenburg in de Tweede Kamer.
CDA-kamerlid Van Toorenburg in de Tweede Kamer. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Ook Madeleine van Toorenburg gaat meedoen in de race om het lijsttrekkerschap van het CDA. Maar het wordt ‘een moeilijke strijd’ voor het relatief onbekende Kamerlid.

Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg Vanmorgen heb ik mijzelf kandidaat gesteld als CDA-lijsttrekker. Onze leden moeten iets te kiezen hebben. Het palet is bij deze aangevuld!

Dat meldde ze vanochtend zelf op Twitter. Van Toorenburg (43) is voor zover bekend de vijfde kandidaat. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en fractieleider Sybrand van Haersma Buma lijken de meeste kans te maken. De overige twee kandidaten zijn Marcel Wintels, interim-manager van Amarantis, en het Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink.

Om 10.00 uur sloot de aanmeldingstermijn, en op de valreep leverde Van Toorenburg haar brief in waarmee ze zich kandidaat stelt. Ze zegt het tegenover Novum belangrijk te vinden dat leden iets te kiezen hebben:

“Ik wil het pallet breder maken. Al ben ik geen nieuweling in de politiek, heel erg bekend ben ik niet. Ik wil laten zien dat ook relatieve nieuwkomers de schouders eronder willen zetten bij het CDA.”

Onbekende kandidaat uit Brabant

Van Toorenburg is een inderdaad een relatief onbekende kandidaat, maar ze kan haar afkomst als voordeel hebben, zegt onze politiek verslaggever Freek Staps:

“Ze heeft een moeilijke strijd voor zich liggen, want ze heeft niet de naamsbekendheid die Spies en Van Haersma Buma wel hebben. Maar Van Toorenburg heeft op die twee kandidaten voor dat ze uit Brabant komt. Het CDA heeft veel te winnen in Limburg en Brabant.”

Van Toorenburg distantieerde zich onlangs, net als Spies gisteravond, van de PVV. “Als wij achteruit kijken, gaat het heel veel pijn doen. En daar heb ik helemaal geen zin in”, zei ze afgelopen weekend op een bijeenkomst in Goirle.

Hoe gaat het nu verder?

Een commissie toetst dit weekend of de kandidaten voldoen aan de opgestelde profielschets. Maandag wordt bekend wie er officieel gaan strijden om het lijsttrekkersschap bij de Kamerverkiezingen op 12 september.

De uitslag van de eerste ronde is op 18 mei. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar een nieuwe stemronde. Op vrijdag 1 juni wordt de nieuwe leider dan bekendgemaakt. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni houdt het CDA een partij- en verkiezingscongres.