Neelie Kroes: ACTA gaat het niet halen

BERLIJN/BRUSSEL - Neelie Kroes wil geen derde termijn als Europees Commissaris. Zij verklaarde dat vrijdag in Berlijn. De VVD-politica (geboren in 1941) is nu commissaris voor de Digitale Agenda (ICT en telecommunicatie). Van 2004 tot 2009 was haar portefeuille Mededinging.

Eurocommissaris Neelie Kroes, met portefeuille ICT en Telecommunicatie, denkt dat het omstreden ACTA-verdrag er niet zal komen. Dat zei ze vandaag in een speech (pdf) op Re:publica, een conferentie in Berlijn voor invloedrijke bloggers en internetactivisten.

Kroes sprak zich expliciet uit tegen het omstreden handelsverdrag dat het auteursrecht beter moet beschermen. “Maak je geen zorgen meer om ACTA”, zei ze. Volgens Kroes is het waarschijnlijk dat het verdrag van de baan zal worden geschoven als het Parlement erover stemt in juli. Ze zei dat dit vooral te danken is aan de grote hoeveelheid protesten die er tegen het verdrag zijn geweest:

“We hebben recent gezien dat duizenden mensen bereid zijn te protesteren tegen regels waarvan ze denken dat die de openheid en innovatie van het internet beperken. Dit is een sterkte nieuwe politieke stem. En die strijd voor openheid verwelkom ik, zelfs al ben ik het niet eens met alles wat er over dit onderwerp gezegd wordt. (…) Waarschijnlijk zal de wereld het nu zonder SOPA en ACTA doen. Nu moeten we oplossingen vinden om het internet tot een plek van vrijheid, openheid en innovatie te maken voor alle burgers, niet alleen voor de techno avant-garde.”

Een journalist die bij de speech aanwezig was twitterde dat Kroes heeft gezegd dat de protesten een ‘wake-up call’ waren voor Brussel:

Twitter avatar the_claus Claus Hesseling “ACTA protest were a wake-up call for everyone in Brussels. Don’t worry about ACTA any more!” - Neelie Kroes #ACTA

Uitspraak Kroes opmerkelijk - uitkomst ACTA nog onzeker

De meningen over het verdrag zijn erg verdeeld waardoor het nog onzeker is hoe de stemming in juli zal uitvallen. In dat licht is het opmerkelijk dat Kroes zich niet alleen tegen het verdrag uitspreekt, maar ook zegt dat het er waarschijnlijk niet zal komen. Eerder al spraken ook voorzitter Martin Schulz en EU-rapporteur David Martin zich tegen het verdrag uit.

ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een internationaal handelsverdrag dat auteursrechten op het internet wil beschermen. Tegenstanders vrezen dat het de internetvrijheid en het recht op privacy aantast. Door het verdrag zou het internet verder kunnen worden gecontroleerd en individuele internetters worden aangepakt. De onderhandelingen voor ACTA vonden grotendeels achter gesloten deuren plaats.

Alleen als het Europees Parlement en iedere land in de Europese Unie het verdrag ondertekent en ratificeert, treedt het verdrag in Europa in werking. Tot nu toe hebben sommige landen het verdrag ondertekend, maar nog geen enkel land heeft ACTA geratificeerd, zelfs niet initiatiefnemers Verenigde Staten en Japan. In juli vindt de stemming plaats.

Geen derde termijn in Brussel

Kroes liet op de conferentie ook weten na haar tweede termijn niet meer te willen terugkeren in Brussel. Dat antwoordde zij op een vraag die werd gesteld na haar speech. Volgens haar woordvoerder voelt ze zich niet geremd in haar plannen omdat ze geen rekening meer hoeft te houden met een derde termijn in Brussel. Haar termijn loopt nog tot eind 2014.