Kortkolom kunst

Bassist Brevett (80) van Skatalites overleden

Rotterdam. Lloyd Brevett, bassist van de skaband The Skatalites, is gistere in een ziekenhuis in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston overleden aan de gevolgen van een beroerte en epileptische aanvallen. Hij is 80 jaar geworden. Brevett was in 1964 een van de medeoprichters van The Skatalites. Hoewel de band na anderhalf jaar weer uit elkaar viel, waren ze van grote invloed op de ontwikkeling van de skamuziek en de daaruit voortgekomen genres rocksteady, reggae en dub. Ook speelde de band met verschillende artiesten, waaronder The Wailers. The Skatalites verwierven vooral faam met hun skaklassieker The Guns Of Navarone, die Jamaicaanse muziek voor het eerst onder de aandacht van het Europese publiek bracht. Tijdens de skarevival, eind jaren 70, beïnvloedde de band verschillende revivalbands als The Specials en Madness. (AP)

Theo van Gogh in roman Leon de Winter

amsterdam. De in 2004 overleden filmregisseur en columnist Theo van Gogh komt als personage voor in de nieuwe roman van Leon de Winter. VSV of Daden van onbaatzuchtigheid wordt volgens De Winters uitgeverij De Bezige Bij een roman waarin „levende en dode personages samenkomen in een vertelling”. VSV speelt zich in een tijd af waarin Van Gogh al is overleden, maar hij „nog steeds niet verder is gekomen dan de receptiebalie in het dodenrijk”. Van Gogh wil deze fase afsluiten, en dat kan alleen als hij beschermengel wordt. De Winters keuze om Van Gogh als personage op te voeren is opvallend, omdat er jarenlang een vete woedde tussen de twee. Van Gogh verweet De Winter te koketteren met Joods leed, De Winter beschuldigde Van Gogh op zijn beurt van antisemitisme. (NRC)

Kladpagina’s ‘Le Petit Prince’ gevonden

Rotterdam. In Frankrijk zijn twee kladpagina’s van Le Petit Prince gevonden. De handgeschreven pagina’s van het boek van Antoine de Saint-Exupéry uit 1943 doken twee maanden geleden op bij een particulier. De pagina’s worden op 13 mei geveild. Op de twee vellen tekst met het watermerk van de Franse schrijver zijn onbekende delen van het boek te lezen. (Novum)