Kortkolom economie

Beleggers geven hoop op herstel economie op

Amsterdam. Nederlandse particuliere beleggers geloven niet meer in een snel herstel van de economie dit jaar. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde ING Beleggersbarometer, die het vertrouwen van beleggers in de ontwikkeling van de aandelenkoersen meet. De barometer daalde in april voor het eerst sinds november vorig jaar. De daling van 92 naar 80 punten ten opzichte van maart was meteen fors. Pas bij een score van honderd punten of hoger geeft een meerderheid blijk van positieve verwachtingen over de ontwikkeling van de economie en van de aandelenkoersen. Beleggen in aandelen blijft het populairst, maar beleggers kiezen er in toenemende mate voor hun geld in grondstoffen te stoppen. Het aantal beleggers dat in energie, metalen en agrarische producten handelt, nam toe van 33 naar 42 procent. (Novum)

Prijsvechters kopen lege kantoren op

Amsterdam. Buitenlandse investeringsfondsen melden zich als prijsvechters op de Nederlandse markt voor kantorenvastgoed. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. Ze kopen de kantoren voor prijzen die tientallen procenten beneden de taxatiewaarde liggen, zodat ze met goedkope huurders een slag kunnen slaan. Donderdag kocht een nog onbekend investeringsfonds volgens de krant voor vijftig miljoen euro Nederlands vastgoed, waarvan de prijs ruim onder de taxatiewaarde zou liggen. Buitenlandse investeerders hopen te profiteren van de malaise op de Nederlandse kantorenmarkt. Veel vastgoedbedrijven verkeren in zwaar weer, en er zijn weinig kopers op de markt. (Novum)

KPN hoeft boete niet te betalen van de rechter

Amsterdam.KPN hoeft een boete van 720.000 euro niet te betalen. Telecomwaakhond OPTA legde de boete op omdat KPN te hoge kortingen verstrekte aan bepaalde zakelijke klanten. KPN vond dat onterecht en stapte naar de rechter. Die stelt het bedrijf nu in het gelijk. KPN heeft in zijn verweer onder meer aangegeven dat er sprake was van onopzettelijke en onbewuste administratieve fouten. De rechter stelt dat de verkeerde facturering niet alleen tot te hoge maar ook tot te lage kortingen heeft geleid. De rechter woog ook mee dat KPN direct actie heeft ondernomen om de fouten te herstellen. De OPTA meldt niet in beroep te gaan tegen de uitspraak. (Novum)

Supermarktomzet 2,5 procent gegroeid

Amsterdam. De supermarktomzet is in april gestegen met 2,5 procent. Afgelopen maand werd voor 2,54 miljard euro boodschappen gedaan. Vorig jaar was dat in dezelfde maand 2,48 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeksbureau GfK Panel Services vandaag bekend heeft gemaakt. Het bedrag per bon daalde, wat betekent dat consumenten vaker naar de supermarkt gingen. In april bezochten ze 3,9 procent vaker een supermarkt. Uit de cijfers blijkt verder dat in het vorige jaar meer aanbiedingen werden gekocht. 17 procent van het bedrag op de bon is gekocht met een aanbieding. In 2010 was dat 16,4 procent. (Novum)

Staking bij Akzo voor beter sociaal plan

Amsterdam. Werknemers van chemieconcern AkzoNobel leggen vanaf volgende week het werk neer om een beter sociaal plan af te dwingen. Het gaat om werkonderbrekingen van vier uur in verschillende Akzo-vestigingen. Dat liet vakbond FNV Bondgenoten vandaag weten. Akzo kondigde eind vorig jaar aan ruim honderd banen in de Benelux te schrappen vanwege een afnemende vraag naar verf en stijgende prijzen voor grondstoffen. (Novum)