Kortkolom buitenland

Dode in België door homofoob geweld

Hoei. In België valt voor he t eerst een moord aantoonbaar te herleiden tot homofoob geweld. Dat heeft de organisatie Arc-en-Ciel Wallonie gisteravond gemeld naar aanleiding van de dood van Ihsane Jarfi. Het lijk van de 32-jarige Jarfi werd zondag in de buurt van Hoei gevonden. „Het gaat waarschijnlijk niet om de eerste homofobe moord, maar wel als de eerste die zo gekwalificeerd wordt”, zei Vincent Bonhomme van Arc-en-Ciel Wallonie. (NRC)

Iran: eenvijfde zetels te verdelen bij kiesronde

Teheran. Vandaag is de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Iran gehouden, waarbij 65 van de 290 zetels te verdelen zijn. In de eerste ronde in maart wonnen loyalisten van opperste leider Ali Khamenei een meerderheid ten koste van het kamp van president Mahmoud Ahmadinejad. Terwijl hervormers weinig inspraak hebben en de oppositieleiders onder huisarrest staan, zijn de verkiezingen vooral een strijd tussen de conservatieven Khamenei en Ahmadinejad. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht de uitslag binnen een dag te presenteren. (Reuters, AP)

Grote militaire actie Brazilië wekt onrust

Brasilia. Ruim achtduizend Braziliaanse militairen zijn gisteren in het noorden van het Amazonegebied een operatie begonnen tegen drugshandel en illegale houtkap en mijnbouw. Venezuela en andere buurlanden hebben ongerust gereageerd. Brasilia zegt die landen vooraf te hebben geïnformeerd. Volgens het ministerie van Defensie is het doel „de aanwezigheid van de overheid in dit afgelegen gebied te versterken en criminaliteit te bevechten”. (BBC)

Twintig doden door bomaanslag Pakistan

Khar. Bij een zelfmoordaanslag zijn vanochtend twintig doden gevallen in het Pakistaanse Khar, nabij de grens met Afghanistan. Dat hebben lokale autoriteiten gemeld. Onder de doden waren vijf militairen. De overige slachtoffers waren burgers, onder wie een vrouw en enkele kinderen. De zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij een checkpoint, vlakbij een marktplein. De aanslag is nog niet opgeëist. (AP)

Mexicaans drugskartel doodt twee reporters

Mexico-Stad. Twee fotojournalisten zijn gisteren vermoord teruggevonden in de Oost-Mexicaanse staat Veracruz. Volgens het Mexicaanse openbaar ministerie vertoonden beide lijken tekenen van mishandeling, vermoedelijk het werk van een drugskartel. De vondst van de lichamen kwam op de Internationale Dag van de Persvrijheid, die deels in het teken stond van het gewelddadige klimaat waarin de Mexicaanse pers moet werken. Vorige week werd in Veracruz een onderzoeksjournaliste vermoord. Gabriel Huge, een van de twee vermoorde fotojournalisten, was net teruggekeerd naar Veracruz, na vorig jaar gevlucht te zijn na de moord op twee collega’s. (BBC)

Geen spijt van de moord op Rabin

Tel Aviv. Hagai Amir, medeplichtige aan de moord op de Israëlische premier Yitzhak Rabin op het einde van een vredesdemonstratie in 1995, heeft geen spijt van zijn daad. „Ik ben trots op wat ik heb gedaan”, zei Amir (43) op de radio nadat hij vanochtend was vrijgelaten na het uitzitten van een celstraf van 16,5 jaar. Hagai Amir is de broer van Yigal Amir, een ultranationalistische joodse extremist die op de bijeenkomst in Tel Aviv het vuur opende op premier Rabin. Hij zit daarvoor een levenslange gevangenisstraf uit. (AP)