Kijktips

Herdenking

Nationale Herdenking 2012.

Verslag van de Dodenherdenking in Amsterdam bij het Nationaal Monument op de Dam. Ned.2, 18.45-20.55u.

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte.

Verslag van de herdenking op de plek waar tijdens WO II verzetsstrijders werden gefusilleerd. RTL4, 19.50-20.10u.

De vergeten Holocaust.

Film over het lot van Sinti en Roma tijdens de oorlog. Zoni Weisz en Roger Rathgeb, componist van het Requiem voor Auschwitz, gaan naar Auschwitz en vertellen daar hun verhaal. De Sinti-familie Weisz wordt in 1944 opgepakt. De toen zevenjarige Zoni logeert op dat moment bij een tante. Zijn moeder, zusjes en broertje worden vermoord in Auschwitz, zijn vader in Mittelbau-Dora. Ned.2, 00.05-00.25u.

film

The Accused (Jonathan Kaplan, 1988, VS).

Intelligente publieksfilm legt educatief verantwoord uit dat een vrouw nooit om seksueel misbruik kan vragen. Jodie Foster kreeg een Oscar voor haar genuanceerde rol van vermeend onbetrouwbare ‘lowclass bimbo’ wier meermansverkrachting aan de kaak wordt gesteld door aanklaagster Kelly McGillis. Eén, 23.30-01.15u.

informatief

Churchill’s German Army.

Zo’n tienduizend Duitsers en Oostenrijkers ontvluchtten de nazi’s om zich aan te sluiten bij de geallieerden. We maken kennis met de enige Duitse jachtpiloot in de RAF, de tankchauffeur die Dachau had overleefd en de veteraan die de beruchte Lord Haw Haw in zijn achterwerk heeft geschoten. NGC, 21.00-22.00u.

radio

Avondconcert: Vrede en Verdriet.

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra zingt muziek van Carlo Gesualdo, J.S. Bach, Ton. de Leeuw, Hikaru Hayashi en Rudolf Escher.Radio 4, 20.02-23.00u.