Kamp aan Eerste Kamer: pensioenwet achterhaald

Demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) heeft de Eerste Kamer gevraagd om de wet die een verhoging van de pensioenleeftijd regelde niet te behandelen. De wet is achterhaald nu vorige week de Kunduz-coalitie besloot de AOW-leeftijd sneller te willen verhogen dan het demissionaire kabinet van plan was.

Het kabinet wilde de pensioenleeftijd in 2020 verhogen naar 66 jaar. De Kunduz-coalitie wil nu vanaf 2013 de leeftijd al verhogen, met ten minste een maand per jaar. Uiterlijk in 2019 moet de pensioenleeftijd 66 jaar zijn. Dat kan ook eerder al bereikt worden, afhankelijk van de precieze uitwerking van het akkoord tussen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

Ook wil de coalitie een compensatieregeling bedenken voor mensen met vroegpensioenregelingen zoals de vut. Zij dreigen bij een snellere verhoging van de pensioenleeftijd een maand zonder inkomen te komen zitten.

Kamp gaat vrijwel zeker een nieuwe wet indienen. Die moet voor augustus worden behandeld door de Tweede Kamer en voor spoedadvies naar de Raad van State. Alleen dan kan de wet nog worden meegenomen in de begroting voor 2013 die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De behandeling in de Eerste Kamer kan in het najaar plaatsvinden.

Kamp stuurt eind mei ook de nieuwe regels voor pensioenfondsen naar de Tweede Kamer. Die zijn cruciaal voor het nieuwe pensioenstelsel dat vanaf 2014 moet ingaan. De regels bepalen dat ook de pensioenleeftijd voor aanvullende pensioenen sneller omhoog gaat. Het nieuwe pensioenstelsel was de kern van het pensioenakkoord dat het kabinet met werkgevers en vakbonden sloot. Werkgevers en vakbonden besturen de pensioenfondsen en maken onderling afspraken over de pensioenregeling van werknemers.

In het pensioenakkoord werd afgesproken dat het pensioen onzekerder wordt. Werkgevers hoeven minder hoge premies te storten in de pensioenkas. De vakbonden accepteerden dat onder voorwaarde dat de pensioenleeftijd pas in 2020 verhoogd zou worden. Onduidelijk is nu hoe de vakbonden zich opstellen over het afzwakken van de werkgeversplichten. Dat zal mogelijk per sector en bedrijf verschillen.