Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Ik ben echt niet bang’ valt in VS in de prijzen - bekijk de film hier

Mack op een crossfiets in de film 'Ik ben echt niet bang. Foto Screemshot Uitzendinggemist / VPRO

De Nederlandse tv-documentaire ‘Ik ben echt niet bang’ heeft in San Francisco een Golden Gate Award gewonnen. De korte film van regisseur Willem Baptist gaat over de 9-jarige Mack die bij zijn geboorte door een ernstige hartafwijking kort te leven lijkt te hebben, maar een motorcrosser wordt.

‘Ik ben echt niet bang’ won de prestigieuze prijs op het San Francisco International Film Festival, een van de oudste en belangrijkste filmfestivals op het Amerikaanse continent. Het filmfestival richt zich vooral op films die buiten de Verenigde Staten zijn gemaakt.

De film ‘Ik ben echt niet bang’:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Mack leeft op ‘geleende tijd’, en gaat daarom twee keer zo hard

Mack Brouwense is een enthousiaste en ietwat bijdehante jongen. In een samenvatting van de VPRO, de omroep die de film maakte samen met Kaliber Films, staat:

“Hij [Mack] leeft met zijn kwetsbare, gespiegelde hart op ‘geleende’ tijd en gaat daarom twee keer zo hard. Op de motorcrossbaan staat hij onder prestatiedruk, terwijl de dood over zijn schouders loert.”

Mack lijkt echter voor niets bang, niet voor zijn zwakke hart en niet voor de gevaren van de motorcrosswedstrijden waaraan hij deelneemt. Ook al moet hij voor elk wedstrijdseizoen medisch worden getest en staat er altijd een medische post klaar bij het circuit.

Mack zegt stoer, volgens de VPRO, terwijl hij ter voorbereiding van de race een teug lucht binnenhaalt via zijn astma-inhaler met teddyberenprint:

“Er zijn ook wel eens kinderen dood gegaan heb ik gehoord, maar ik ben echt niet bang.”

‘Ik ben echt niet bang’ won ook al eerder belangrijke filmprijzen

De Golden Gate Awards is niet de eerste prijs die de film over Mack wint. Ook sleepte hij al een Kinderkast Jury Prijs Non-fictie op Cinekid in de wacht en won de film de Grand Jury Prize op het Amerikaanse Atlanta Film Festival.

‘Ik ben echt niet bang’ werd vertoond op vele internationale festivals, zoals IDFA, BFI Londen, Toronto TIFF Sprockets, Slamdance. In januari was de korte film op de Nederlandse televisie te zien.