Ierse kardinaal hield misbruik geheim

Het hoofd van de katholieke kerk in Ierland, kardinaal Seán Brady, ligt opnieuw hevig onder vuur na onthullingen over misbruik van kinderen in de kerk. Hij zou in de jaren zeventig verzuimd hebben informatie over een beruchte pedofiele priester door te geven aan een bisschop, de politie of de ouders van misbruikte kinderen.

Gisteren riepen onder andere premier Enda Kenny, vicepremier Gilmore en oppositieleider Martin de kardinaal op om zich op zijn positie te beraden. Minister van Onderwijs Ruairi Quinn, zegt dat de katholieke kerk, die nog altijd 92 procent van de Ierse lagere scholen leidt, zich moet afvragen of Brady wel geschikt is om de kerk in Ierland te leiden.

De invloedrijke Ierse theoloog Vincent Twomey, leerling van paus Benedictus, zei vanochtend op de Ierse radio dat de kardinaal zijn morele autoriteit heeft verloren. „In het belang van de kerk, en het is tragisch, maar ik ben bang dat hij moet aftreden.”

De kritiek volgt op een BBC-documentaire die dinsdag in Ierland werd uitgezonden. Daarin vertellen slachtoffers hoe ze Brady, toen priester, de namen gaven van andere kinderen die waren misbruikt door priester Brendan Smythe. Die vergreep zich veertig jaar lang in Ierland, Noord-Ierland, Schotland en de VS aan kinderen, en werd uiteindelijk in de jaren negentig berecht wegens misbruik in negentig zaken. Hij stierf in de cel.

In een reactie zei Brady eerder deze week dat zijn rol bij het schandaal wordt overdreven, hij moest slechts aantekeningen maken toen een bisschop slachtoffers interviewde. De kardinaal is niet van plan af te treden, en wees erop dat ook anderen op de hoogte waren van Smythes gedrag.

Kardinaal Brady ligt al langer onder vuur, ook vanuit conservatief-katholieke hoek. Twee jaar geleden bleek dat hij misbruikte kinderen onder ede een geheimhoudingsverklaring had laten tekenen. Hij bood toen zijn excuses aan. Volgens Ierse media heeft het Vaticaan Brady toen ervan weerhouden om zijn ontslag aan te bieden, omdat er geen geschikte opvolger zou zijn.