Free Comic Book Day dit weekend in Nederland

Gratis een stripboek krijgen: wie wil dat niet? Het enige wat je moet doen is dit weekend bij een stripspeciaalzaak naar binnen lopen.

Op zaterdag en zondag doen twintig winkels in Nederland en dertig in België voor het eerst mee met Free Comic Book Day. Dit fenomeen is overgewaaid uit de VS waar het morgen voor de elfde maal wordt gehouden en waar het leidt tot lange rijen voor de winkels.

Het doel van de actie is de rijkdom en verscheidenheid aan strips onder de aandacht te brengen van een groot publiek, zegt Klaas Knol van de Amsterdamse stripwinkel Lambiek. „De promotie van het beeldverhaal blijft noodzakelijk. En het is altijd leuk om gratis strips weg te kunnen geven.”

Oudere lezers raken weer verzeild in het plezier dat strips hun als kind gaven en en ze zien dat er een nieuwe markt van volwassen strips is gegroeid in de afgelopen twintig jaar, is de uitleg van de Amerikaanse organisatie op haar site: „Voor kinderen kan het de eerste stap zijn in de wereld van avontuur en fantasie.”

Een bezoeker hoeft niet eerst een boek te kopen, zoals in de Nederlandse boekenweek. Voor de Free Comic Day hebben vier uitgevers zeven stripboeken ter beschikking gesteld. „Het is een gevarieerd pakket”, zegt Knol, „met alternatieve strips, comics voor kinderen en teasers.”

Bij de zeven strips zitten onder meer een aflevering van de geniale zombiereeks The Walking Dead, een aflevering van Storm van Don Lawrence en Martin Lodewijk, en de 48 pagina’s van de graphic novel van Cyril Pedrosa, Portugal, die eerder dit jaar op het stripfestival van Angoulême werd onderscheiden.

Op fcdb.be is te vinden welke stripwinkels meedoen.