Ford waarschuwt voor prijzenoorlog

De Europese auto-industrie moet uitkijken voor het uitbreken van een prijzenoorlog. Daarvoor waarschuwde directeur van Ford Duitsland Bernard Mattes vrijdag in de Duitse Financial Times.

Reden voor de dreigende prijsdalingen is de negatieve spiraal waarin de branche zich bevindt. Er worden te weinig auto's verkocht en te veel geproduceerd.

De vraag naar auto's gaat volgens Ford de komende maanden verder afnemen. Mattes verwacht dat er 8,5 procent minder auto's verkocht zullen worden dan vorig jaar. Dat is een daling van 1,3 miljoen auto's. Ford verkocht 60.000 auto's minder in het eerste kwartaal.

In Nederland blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau Mobiliteit Statistiek dat het aantal geregistreerde auto's in april met liefst 13,6 procent is afgenomen, in vergelijking met 2011. Brancheverenigingen RAI en BOVAG voorzien dit jaar een verkoopdaling van 10 procent. Daar staat volgens Bovag wel tegenover dat 2011 een goed jaar was als het om verkoopaantallen gaat. „Er was toen sprake van een inhaalslag, nadat vooral in 2009 minder mensen een auto kochten”, aldus een woordvoerder. Volgens een zegsman van RAI „is het lastig is een prijzenoorlog te voorspellen. Als er iets is dat fabrikanten niet met ons delen, is het de prijs. Maar als er te weinig wordt verkocht en teveel geproduceerd, lijkt het me logisch dat de prijzen gaan dalen.”

Ford Nederland spreekt van een „uitdagende” markt. Van een prijzenoorlog willen ze nog niet spreken: „De woorden van onze Duitse collega dien je meer als waarschuwing te zien. Dat moeten we niet gaan doen. We moeten onze capaciteit aanpassen aan de vraag.”