EU zet Suriname onder druk wegens amnestiewet

De Europese Unie zet Suriname onder druk om dat land de omstreden amnestiewet te laten aanpassen. Volgens Brusselse bronnen begint de EU met Suriname een ‘politieke dialoog’ over de wet, die het onmogelijk maakt dat verdachten van de Decembermoorden in 1982 worden vervolgd. Als de gesprekken met Suriname niets opleveren, zijn sancties tegen Suriname volgens EU-ambtenaren de meest logische volgende stap.

Op een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken, op 23 april in Luxemburg, had Nederland gevraagd om een gezamenlijke actie tegen Suriname. De andere EU-landen stemden in met een procedure die past in de ‘Cotonou-overeenkomst’: daarin staan afspraken van de EU met ontwikkelingslanden. Onderdeel daarvan is een politieke dialoog, als de EU dat nodig vindt, over mensenrechten, democratie en de rechtsstaat.

EU-Buitenlandcoördinator Catherine Ashton zei na de vergadering dat er geen sancties kwamen. Ze beloofde wel „blijvende betrokkenheid” bij Suriname.

Nederland zou er bij Ashton op hebben aangedrongen dat de verdachten in het proces over de Decembermoorden, met de Surinaamse president Desi Bouterse als hoofdverdachte, niet meer vrij konden rondreizen in de Schengenzone.

Uit het verslag dat na de vergadering met de EU-ministers naar de Tweede Kamer ging, staat dat Nederland om een politieke dialoog van de EU met Suriname had gevraagd. De ‘blijvende betrokkenheid’ die Ashton had toegezegd, sloeg volgens Nederland op het begin van zo’n dialoog – waardoor Suriname de dreiging van sancties zou voelen. De EU heeft voor Suriname bijna twintig miljoen euro aan ontwikkelingshulp beschikbaar, in de periode 2008-2013. Dat geld is vooral bedoeld voor verbetering van de infrastructuur.

Volgens een Brusselse bron wil EU-buitenlandcoördinator Ashton er alles aan doen om nog vóór 11 mei formeel aan Suriname laten weten dat er een ‘politieke dialoog’ komt. Op 11 mei zouden de rechters in het proces tegen Bouterse, dat nu stilligt, gaan beslissen of de rechtszaak verder gaat en zo ja, hoe.