Espresso met Dennis Pekel

De dodenherdenking in het Gelderse dorp Vorden dreigt te veranderen in een strijdtoneel. Een joodse belangengroep wil actie voeren tegen het plan van het Comité 4 mei om vanavond ook stil te staan bij de dood van enkele Duitse militairen. ‘We willen een duidelijk signaal afgeven aan de gehele gemeente.’

De plek in Vorden waar de Duitse militairen begraven liggen. Foto Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee

Vanuit de lucht

De dodenherdenking in het Gelderse dorp Vorden dreigt te veranderen in een strijdtoneel. Een joodse belangengroep wil actie voeren tegen het plan van het Comité 4 mei om vanavond ook stil te staan bij de dood van enkele Duitse militairen. ‘We willen een duidelijk signaal afgeven aan de gehele gemeente,’ zegt voorman Dennis Pekel van de kleine joodse belangengroep Tradition is Our Future (TOF). ‘Ik kan niet te veel verklappen, maar wel dat de actie vanuit de lucht zal plaatsvinden.’ Waarom wil hij niet meer vertellen? ‘We zijn veel te bang dat ze het anders gaan verbieden,’ antwoordt de voorman van TOF. ‘En dan zijn alle kosten voor niets geweest.’ Pekel neemt een slokje espresso. ‘Maar de actie is dus uit de lucht,’ zegt hij. ‘Het wordt echt heel tof.’ Met hoeveel actievoerders zal hij vanavond aanwezig zijn? ‘Met een mannetje of acht,’ antwoordt Pekel. ‘Gelderland ligt afgelegen en de benzineprijs is heel hoog.’ Burgermeester Henk Aalderink maakte bekend dat er aanwijzingen zijn dat er neonazi’s naar de herdenking zullen komen. ‘We zullen de confrontatie niet uit de weg gaan,’ zegt Pekel. ‘We zijn met weinig maar heel hardnekkig.’