Een mortiergranaat, dwars door de muur

Casualty of war. Man blinded as a child during World War 2, Werner Vanneste, (Belgium, 1933) From the series The Eyes of War. Europe west, Veterans, soldier, old people, aged, WWII, World War II, World War 2, veteran, soldiers, army, military, portrait, elderly, senior, man, face, faces, retired, pensioner, eyes, blind, blinded, warblind, warblinded, victim, war, warvictim, war victim, wounded, war wounded, warwounded, health, Russia, eye, blindness, second World War, casualty, battle, fight, fighting, violence, war-blinded, war-blind, child, children, Oorlogsslachtoffer. Man als kind blind geworden tijdens de Tweede Wereldoorlog, Werner Vanneste, (Belgie, 1933) Uit de serie: De Ogen van de Oorlog. Europa west, oorlogsveteraan, veteranen, oorlog, soldaat, bejaard, geallieerden, portret, slachtoffer, oorlogsslachtoffer, blind, oorlogsblind, blinde, veteraan, gewond, gezondheid, oog, ogen, Rusland, oud, bejaarde, senioren, bejaarden, blindheid, tweede wereldoorlog, WOII, WO2, WO-2, WO-II, Duitsland, vechten, gevecht, geweld, kind, kinderen, Alter, Zweiter Weltkrieg, Veteranen, Krieg, Kriegsveteran, blind, Blinder, Kriegsopfer, Opfer, Auge, Augen, Gesundheit, Blindheit, Blinde, Russland, Europa, Kampf, Kaempfen, Gewalt, Kriegsblind, Kriegsblinder, Kriegsblinden, Kind, Kinder, Photo: Martin Roemers

Werner Vanneste (België, 1933)

Mei 1940 trokken honderden vluchtelingen door ons dorp Geluwe. Mijn moeder maakte stamppot voor ze. Al snel kwamen de Duitsers. Belgische soldaten die vijf kilometer verderop lagen, schoten met mortiergranaten om de Duitsers te verdrijven. Ons huis werd daarbij geraakt. De achtergevel lag eruit.

De volgende avond schuilden we in de kelder van de buren. Om negen uur sloeg een Belgische mortiergranaat dwars door de muur. Mijn broer Wilfried van acht werd gedood en ik was blind.