ECB doet vrij weinig en wacht vooral af

Ondanks druk van het IMF om de rente te verlagen, hield de ECB haar poot stijf. De centrale bank wil even niks weten van nog meer ingrepen.

De bestuurders van de Europese Centrale Bank waren gisteren op veldonderzoek. In plaats van te vergaderen in Frankfurt, trokken ze naar Barcelona. Spanje dus. Hét euroland waar iedereen zich zorgen om maakt. Het land met gammele banken, hoge werkloosheid en een morsdode vastgoedsector.

Demonstraties liepen in het goed bewaakte Barcelona niet uit de hand. Wel kon ECB-president Mario Draghi de woede van Spaanse jongeren over hun economische situatie begrijpen. „Maar ik verwerp geweld. Dat betekent niet dat wij niet sympathisch zijn. Als beleidsmakers doen wij ons best”, aldus Draghi.

Daarmee roept Draghi het beeld op van de ECB als voornaamste crisisbestrijder. Drieëntwintig bestuurders die er alles aan doen om de eurozone zo goed mogelijk door crisis te loodsen en de gevolgen voor de bevolking zo beperkt mogelijk te houden. Toch wordt het duidelijker dat het ook rommelt in het bestuur van de ECB. De economische verschillen tussen het noorden van de eurozone, lees Duitsland en aanhang, en het zuiden nemen toe. Als gevolg dreigt de ECB aan daadkracht in te boeten.

De centrale bank deed ook gisteren vrij weinig. De rentestand blijft ongewijzigd op 1 procent. Dat is weliswaar laag, maar het kan nog lager. Economen van het Internationaal Monetair Fonds moedigde de ECB vorig maand expliciet aan de rente verder te verlagen, juist om de economie van Zuid-Europese probleemlanden te stimuleren. Over het verlagen van de rente wilde het ECB-bestuur het niet hebben. Volgens Draghi is het monetaire beleid momenteel „toereikend” voor de economische situatie in de eurozone. Economen van onderzoeksbureau Capital Economics wijzen er op dat de ECB daarmee de recente slechte macrocijfers voor het gemak negeert.

De ECB wacht duidelijk af wat precies de gevolgen zijn de 1.000 miljard euro die de bank in het bancaire systeem heeft gepompt. Draghi benadrukte dat het essentieel is dat de eurozone de nadruk op economische groei legt. Dat zal politici als de Franse presidentskandidaat François Hollande als muziek in de oren klinken. Maar met middelen, grootscheepse bezuinigingen en hervormingen, die volgens Draghi noodzakelijk zijn, zal de socialist het zeker niet eens zijn.