Commissie ontdekt nog meer fraude van Stapel

Psycholoog Diederik Stapel werkt zelf mee aan het onderzoek.

Rotterdam. De aangetoonde fraude die sociaal psycholoog Diederik Stapel heeft gepleegd, is opgelopen tot 21 van 32 onderzochte artikelen en vijf uit vijf onderzochte dissertaties. Dat blijkt uit informatie die online is gezet door twee deelcommissies die onderzoek doen naar de omvang van de fraude.

De commissie-Levelt, die het onderzoek leidt en publicaties uit Stapels Tilburgse periode onderzoekt (2007-2011), stelde fraude vast in vijf van acht nieuw onderzochte artikelen. De commissie-Noort, die Stapels Groningse periode (2000-2006) onderzoekt, stelde fraude vast in alle vier onderzochte artikelen en in twee onderzochte dissertaties. Eerder stelde de commissie-Levelt al fraude vast in 12 van 20 onderzochte artikelen en in drie van drie onderzochte dissertaties.

De tussentijdse rapportage van de commissie-Drenth, die de Amsterdamse periode (1994-1999) onderzoekt, wordt later deze maand verwacht.

Stapel werkt zelf mee aan het onderzoek. Volgens de commissies heeft hij bij vrijwel alle publicaties uit de Tilburgse periode waarin fraude is vastgesteld, toegegeven dat dat klopt, en bij een van de zes publicaties uit de Groningse periode. Van de andere vijf is hij volgens de commissies niet zeker. De onderzoekscommissies baseren zich naast Stapels oordeel ook op inconsistenties en op uitkomsten van analyses die te mooi lijken om waar te zijn. NRC