Chen mag visum voor studie in buitenland aanvragen

Aanhangers van Chen Guangcheng demonstereren in Hong Kong. Foto AFP / Laurent Fievet

De blinde Chinese activist Guangcheng Chen mag van de machthebbers in Beijing een visum aanvragen om in het buitenland te studeren. Dit heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd.

Een studievisum zou een mogelijke oplossing zijn voor Chen, die graag weg wil uit China, meldt persbureau AP. Gisteren benadrukte de activist in een emotioneel telefoongesprek in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres zijn wens om naar de Verenigde Staten te reizen. Chen zei naar de VS te willen komen om daar te “rusten”, iets wat hij de “afgelopen tien jaar” niet heeft kunnen doen. De dissident liet weten bezorgd te zijn over het welzijn van zijn familie.

Guangcheng ontsnapte vorige week uit huisarrest en vond toevlucht bij de Amerikaanse ambassade in Beijing. Zijn zaak heeft tot spanningen tussen Beijing en Washington geleid.

    • Lex Boon