CDA’er Spies: niet nog eens met de PVV

Liesbeth Spies wil niet nog eens met de PVV samenwerken.
Liesbeth Spies wil niet nog eens met de PVV samenwerken. Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Het CDA verwijderde zich gisteren nog verder van de partij met wie de samenwerking recent stukliep: kandidaat-lijsttrekker Liesbeth Spies zegt dat nog eens met de PVV samenwerken wat haar betreft niet gaat gebeuren.

Dat zei Spies, acht jaar Kamerlid en demissionair minister van Binnenlandse Zaken, gisteravond laat in Nieuwsuur. “Er is zeker sprake van enige opluchting”, zei ze terugkijkend op anderhalf jaar gedoogpolitiek met Wilders. Ze nam kort geleden al afstand van PVV-stokpaardjes als het verbod op dubbele nationaliteit en het boerkaverbod - twee plannen die ze als minister nog expliciet verdedigde.

Kandidaten kunnen zich tot 10.00 uur vanochtend nog melden

Spies is een van de vier kandidaten die zich tot nu toe gemeld hebben voor het lijsttrekkerschap. Afgelopen dinsdag maakte ze haar kandidatuur bekend. Tot vandaag 10.00 uur kunnen zich nog andere kandidaten aanmelden. Haar belangrijkste tegenstrever is fractieleider Sybrand van Haersma Buma. De andere twee die zich tot nu toe kandidaat stelden zijn Marcel Wintels, interim-manager van Amarantis, en het relatief onbekende Nijmeegse CDA-lid Harry Wesselink.

Een commissie toetst of de kandidaten voldoen aan de opgestelde profielschets (pdf). De uitslag van de eerste ronde is op 18 mei.

De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar een nieuwe stemronde. Op vrijdag 1 juni wordt de nieuwe leider dan bekendgemaakt. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni houdt het CDA een partij- en verkiezingscongres.