Cameron lijdt verlies in lokale verkiezingen

De Britse coalitieregering heeft gisteren forse verliezen geleden bij lokale verkiezingen in Engeland en Wales. Oppositiepartij Labour won voor het eerst sinds 2010 zetels in Zuid-Engeland, traditioneel Conservatief gebied. De partij wist verder in Wales grote winst te boeken en herwon een meerderheid in de gemeenteraad van Birmingham, de tweede stad van Engeland, die werd geleid door de Conservatieven en Liberaal-Democraten.

Ook werd massaal tegen een regeringsplan voor gekozen burgemeesters gestemd, zo blijkt uit referenda die onder meer in Manchester, Nottingham en Birmingham werden gehouden. De uitslag van de burgemeestersstrijd in Londen, tussen de zittende Conservatief Boris Johnson en Labour-kandidaat Ken Livingstone, wordt vanavond verwacht.

Toen deze krant naar de drukker ging, waren nog niet alle stemmen geteld. Maar duidelijk is dat de kiezers de partijen in de regering-Cameron op lokaal niveau hebben afgestraft voor haar impopulaire bezuinigingsmaatregelen. Zelfs in het kiesdistrict van de premier verloren de Conservatieven gemeenteraadszetels aan Labour.

Elders wist de eurosceptische, rechtse UK Independence Party Conservatieve zetels in te nemen, wat opmerkelijk is omdat deze verkiezingen niet over Europa gingen. Onder de Tory-Lagerhuisleden gingen vanochtend dan ook stemmen op voor een meer Conservatieve koers om deze kiezers weer terug te winnen.

De Liberaal-Democraten lijken bijna de helft van de zetels te gaan verliezen. Juist voor de liberalen is dit een probleem omdat zij het traditioneel beter doen bij lokale verkiezingen dan landelijk. De LibDems verloren voor het eerst in twaalf jaar hun meerderheid in Cambridge. Vicepremier Nick Clegg had het vanochtend over „een moeilijke avond”.

Labour kan niet helemaal tevreden zijn. In Bradford, een altijd veilig geachte Labour-stad, won de kleine linkse partij Respect vijf zetels. In Schotland, waar vorig jaar al flink verlies werd geleden door Labour, dreigt de partij verder te worden gemarginaliseerd, en staat de nationalistische SNP op winst.