Cameron lijdt fors verlies bij Britse lokale verkiezingen

Labour-partijleider Ed Miliband schudt handen van kiezers in Birmingham, Engeland. Foto AP / Rui Vieira

De Conservatieve partij van David Cameron heeft een nederlaag geleden, zo blijkt uit de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen die gehouden zijn in Engeland, Wales en Schotland. Oppositiepartij Labour behaalde met 824 raadszetels een fikse zege.

Alle stemmen van de 181 gemeenten waarin vandaag gestemd kon worden zijn geteld. Van de 4863 raadszetels die te vergeven waren haalde Labour er 824 binnen, terwijl de Conservatieve partij van Cameron er kwijt 403 raakte. De Liberal Democrats, de coalitiepartner van de conservatieven in de huidige regering, verloren 309 raadszetels. Labour kreeg er 32 gemeenten bij, terwijl de Conservatieven hun aantal met twaalf naar beneden moesten stellen. De Liberalen verloren de meerderheid in één gemeente.

‘Verkiezingen zijn een proteststem van Labour’

NRC-correspondent in Londen Titia Ketelaar over de nederlaag van David Cameron en wat dit voor zijn partij betekent:

“Labour heeft fiks gewonnen. Deze gemeenteraadsverkiezingen zijn een proteststem van de kiezer over de bezuinigingen van de coalitieregering. Dat zie je bijvoorbeeld doordat de UKIP, de UK Independent Party, stemmen gewonnen heeft. De bevolking heeft nu de kans gekregen iets te zeggen over deze coalitieregering voordat ze naar de stembus gaan voor de landelijke verkiezingen van 2015. Cameron en Clegg moeten door deze nederlaag nu moeite gaan doen om de kiezer weer bij hun partijen te betrekken.”

Ketelaar schreef vanmiddag al in NRC Handelsblad dat het duidelijk was dat de Britse kiezers de coalitieregering van David Cameron op lokaal niveau hebben afgestraft voor de impopulaire bezuinigingsmaatregelen: “Zelfs in het kiesdistrict van de premier verloren de Conservatieven gemeenteraadszetels aan Labour.” De opkomst van de verkiezingen staat op 32 procent, het laagste percentage sinds de Engelse lokale verkiezingen van 2000.

Labour-leider Miliband: ‘mensen lijden’

In een reactie op de eerdere uitslagen zei Labour-leider Ed Miliband vandaag tegen persbureau Reuters:

“Mensen lijden, mensen hebben te lijden van de recessie, mensen hebben te lijden van een regering die de belastingen voor hen verhoogde maar verlaagde voor de miljonairs. Ik denk dat we dat gisteravond gezien hebben.”

Geen gekozen burgemeesters in Engeland

Ook werd massaal tegen een regeringsplan voor gekozen burgemeesters gestemd, zo blijkt uit referenda die onder meer in Manchester, Nottingham en Birmingham werden gehouden. De uitslag van de burgemeestersstrijd in Londen, tussen de zittende Conservatief Boris Johnson en Labour-kandidaat Ken Livingstone, moet vanavond bekend worden.